Placek z budyniem

Placek z budyniem

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

gramów

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • mąki

    3 szklanki
  • margaryny

    1 kostka
  • cukru

    1 szklanka
  • cukru waniliowego

    1 opakowanie
  • jajek

    4 sztuki
  • proszku do pieczenia

    1,5 łyżeczki
  • mleka

    1 litr
  • budyniu wiśniowego

    3 opakowania
  • dżem

    1 słoik
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Mąkę połączyć z proszkiem do pieczenia. Dodać margarynę, żółtka, cukier i cukier waniliowy. Ze składników zagnieść ciasto. Ciasto odłożyć na ok 30 minut do lodówki. Odlać szklankę mleka. Pozostałe mleko zagotować. W odlanym mleku rozprowadzić budynie i dodać cukier jak w przepisie na opakowaniu. Ugotować budyń. Ciasto podzielić na dwie części. Jedną częścią ciasta wyłożyć dno brytfanki posmarowanej tłuszczem. Ciasto posmarować dowolnym dżemem. Na dżem wyłożyć ciepły budyń. Z białek ubić sztywną pianę. Można dodać pół szklanki cukru. Pianę wyłożyć na budyń. Z pozostałego ciasta rwać kawałki i przykryć nimi pianę. Piec ok 40 -45 minut na złoty kolor. Po wystudzeniu posypać cukrem pudrem.

Aktualności

Komentarze (1)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

Sloneczko222

23.09.2010 19:12
mniam..

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat