Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Marchewkowe żeberka

2.0
(8)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

żeberka 4 porcje
pieczarki 15 dag
cebula 1 duża
marchewka 2 duże
pietruszka korzeń 1 duża
przecier pomidorowy 1 słoiczek
przyprawa uniwersalna Kucharek
sól
masło 2 łyżki
tymianek
cukier 3 łyżki
ocet 3 łyżki
tłuszcz do smażenia

Przepis i sposób przygotowania na: Marchewkowe żeberka

Kroki postępowania

1
Żeberka myjemy i osuszamy. Przyprawiamy solą, przyprawą do żeberek i tymiankiem. Obsmażamy na tłuszczu z obu stron. Przekładamy do naczynia żaroodpornego.
Krok 1 - Marchewkowe żeberka foto
2
Cebulę obieramy, kroimy w plasterki lub piórka. Pieczarki oczyszczamy, kroimy w plasterki i dusimy na maśle razem z cebulką, aż nadmiar płynu odparuje. Doprawiamy przyprawą uniwersalną i wykładamy na żeberka.
Krok 2 - Marchewkowe żeberka foto
3
Marchewkę myjemy, obieramy i ścieramy na tarce o dużych oczkach. Posypujemy pieczarki.
Krok 3 - Marchewkowe żeberka foto
4
Pietruszkę przygotowujemy w ten sam sposób i posypujemy marchewkową warstwę.
Krok 4 - Marchewkowe żeberka foto
5
Zagotowujemy pół szklanki wody z octem i cukrem, dodajemy koncentrat. Zagotowujemy i zalewamy żeberka z warzywami. Przykrywamy i pieczemy ok godzinę w 180 st.
Krok 5 - Marchewkowe żeberka foto
6
Podajemy z ryżem ugotowanym na sypko i dowolną sałatką.
Krok 6 - Marchewkowe żeberka foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Magula 21.01.2014 08:08
Takich jeszcze nie jadłam
Ania84 20.01.2014 22:58
pyszniutka odmiana tradycyjnych żeberek:) polecam
Sylwia26 20.01.2014 22:13
ślinka leci :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak