Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pierogi z ziemniaczanym farszem inaczej

mic
2.0
(2)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Ciasto:
mąka 1/2 kg
olej 2 łyzeczki
sól 1/2 łyżeczki
woda 3/5 szklanki
farsz ziemniaczany
pieczarki 1 kg
cebula sztuka
pieczarki 40 dag
smalec 2 łyzki
sól i pieprz do smaku
papryka 1 (chili)

Przepis i sposób przygotowania na: Pierogi z ziemniaczanym farszem inaczej

Kroki postępowania

1
1/2 kg mąka
2 łyżeczki olej
1/2 łyzeczki sól
3/5 szklanki woda

Wszytskie składniki , któe zostały wymienione w przepisie łączmymy ze sobą i zagniatamy ciasto.

Powstałe ciasto dzielimy na cześci i każdą z nich kolejno za pomoca wałka rozwałkowujemy. Za pomoca kubka, szklanki jak kto woli wycinamy kółka, ktorego po nałożeniu farszu boki łaczymy, nie powinny byc rozklejone ponieważ podczas gotowania pieróg może się rozwalic.
Krok 1 - Pierogi z ziemniaczanym farszem inaczej foto
2
Farsz:
1 kg ziemniaki
1sztuki cebula
40 dag pieczarki
2 łyżki smalec
do smaku sól i pieprz
1 sztuka papryka chilli

Ziemniaki ścieramy tak jak to robimy na placki ziemniaczane, na tarce o małych oczkach. Podobnie robimy z cebula.
Masę ziemniaczaną i starą cebulę, mieszamy ze sobą, wrzucamy do patelni i smażymy tak aby ziemniaki straciły swój surówy smak. Dodajemy obrane, pokrojone pieczarki i posiekaną paprykę chilli. Smazymy dalej.
Krok 2 - Pierogi z ziemniaczanym farszem inaczej foto
3
Wykładamy farsz ana każde kółko, ( ja użyłem formy do robienia pierogów) sklejamy. Wrzucamy do gotującej się wody,
Krok 3 - Pierogi z ziemniaczanym farszem inaczej foto
4
mieszamy deliaknie.
Krok 4 - Pierogi z ziemniaczanym farszem inaczej foto
5
wyciągamy z garnka, wykładamy na talerz by się nie posklejały.
Krok 5 - Pierogi z ziemniaczanym farszem inaczej foto
6
Najlepiej smakują podpieczone i polane tłuszczykiem.
Krok 6 - Pierogi z ziemniaczanym farszem inaczej foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Stenka 20.01.2014 20:48
no tak nie zauważyłam, że to przepis KPK i przeczytałam tylko pierwsze wyświetlenie
mic 20.01.2014 18:43
STenka polecam tez przejrzeć przepis nie tylko tytuł:)
mic 20.01.2014 18:43
masz pod zdjeciem przepis
Stenka 20.01.2014 18:40
a co to za farsz ziemniaczany?

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak