Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Zupa z rzeżuchy

4.0
(21)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

bulion drobiowy 1,5 litra
ziemniaki 6 sztuk
śmietana 2 łyżki
sól, pieprz do smaku
jajko 2 sztuki
wędlina 5-6 plasterków
rzeżucha 1 szklanka

Przepis i sposób przygotowania na: Zupa z rzeżuchy

Ziemniaki obieramy i kroimy w kostkę. Zalewamy je bulionem i gotujemy do miękkości. Pod koniec gotowania dokładamy rzeżuchę. Całość miksujemy. Ponownie zagotowujemy, zabielamy i doprawiamy do smaku.
Między czasie jajka gotujemy na twardo. Ugotowane studzimy, obieramy i kroimy w drobną kosteczkę. Wędlinę kroimy w paski.
Gotową zupę rozlewamy na talerze. Podajemy z pokrojonym jajkiem i szynką.

Rzeżucha w okresie świątecznym jest u mnie popularną zieleniną. Doskonale nadaję się na dekorację potraw, a przy tym zaostrza ich smak. Tym razem przyrządziłam z niej zupę. Wyszła pyszna, a do tego zdrowa i wartościowa.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

IwonaDD 15.09.2014 19:42
świetna zupka
gusia1000 17.02.2014 00:31
Ciekawa zupa. Nie jadłam jej jeszcze.
Mysiunia 21.01.2014 18:42
ta zupa wygląda wspaniale :)
Rafał10 20.01.2014 19:09
świetna propozycja! Na pewno ją zrobię :)
kasienka23 20.01.2014 18:22
ekstra zupka!
mufinka79 20.01.2014 17:41
Wygląda bardzo smacznie, lubię tą zupkę :)
Kolorowa 20.01.2014 17:24
Jak ładnie podana ;) Bardzo kolorowo.
Anna169Hosz 20.01.2014 16:05
Wygląda bardzo apetycznie.
Anna133 20.01.2014 14:56
nigdy takiej nie robiłam ,warto sobie spróbowac
patryska76 20.01.2014 14:11
Pierwszy raz słyszę o takiej zupce ;-) Ciekawy przepis! :))
Laila2786 20.01.2014 14:09
wygląda wspaniale
mysza75 20.01.2014 13:55
Takiej zupki jeszcze nie jadłam. Moc zdrowia na talerzu, i kolorów :-)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak