Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Flaki wołowe na bulionie

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

flaki 1 kg
Imbir mielony Prymat 1 łyżeczka
Papryka słodka mielona Prymat 3 łyżeczki
Majeranek suszony Prymat 3 łyżki
gałka muszkatowa 1 szczypta
sól 2 łyżeczki
Pieprz biały mielony Prymat 2 łyżeczki
udka z kurczaka 3 szt
marchew 5 szt
pietruszka 100 gram
seler korzeniowy 150 gram
por (biała część) 200 gram
ziele angielskie 4 szt
Liść laurowy suszony Prymat 4 szt
przecier pomidorowy 4 łyżki

Przepis i sposób przygotowania na: Flaki wołowe na bulionie

Kroki postępowania

1
Bulion:

1. Do garnka włóż oczyszczone i umyte mięso, obraną włoszczyznę, ziele angielskie i liść laurowy.

2. Zalałam wodą, dodałam trochę soli i doprowadziłam do wrzenia.

3.Przykryj pokrywką i gotowałam na małym ogniu 2 godziny od czasu do czasu zbierając z powierzchni szumowiny.
Krok 1 - Flaki wołowe na bulionie foto
2
Flaki opłukam pod bierzącą zimna wodą .

Włożyłam do garnka, zagotowałam i odcedziłam .

Ponownie przełożyłam do garnka i zagotowałam i znowu odcedziłam.

Potworny zapach znika

Gotowy bulion odcedziłam, warzywa i mięso wyjęłam .

Do garnka przełożyłam flaki, zalałam bulionem pod przykryciem na małym ogniu godzinę .
Warzyw ugotowane wcześniej pokroiłam w słupki a mięso obrałam i pokroiłam drobno W razie potrzeby wywar uzupełniaj wrzątkiem.
Warzywa dodałam pod koniec gotowania, gdy flaki były już miękkie.
Całość doprawiłam imbirem, gałką muszkatołową, słodką papryką, pieprzem, majerankiem i przecierem pomidorowym .
Gotowałam jeszcze około 15 min i gotowe pycha .
Krok 2 - Flaki wołowe na bulionie foto
3
Podawałam po ugotowaniu w garnuszkach .
Krok 3 - Flaki wołowe na bulionie foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Anna169Hosz 20.01.2014 16:08
Bardzo ładnie podane, śliczny kubeczek.
Agata/MANTIS-KITCHEN 20.01.2014 12:36
Jak ja lubię je jeść , niekoniecznie gotować :)
Janina 20.01.2014 11:34
Moje ulubione danie;)
pawel123 20.01.2014 10:53
pychotka mniam;-)
Magula 20.01.2014 08:21
Lubię flaczki, ale zapach gotujących się jest dla mnie nie do przejścia, więc jem je tylko na imprezach typu wesela.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak