Przepis i sposób przygotowania na: Flaki wołowe na bulionie
Kroki postępowania
1. Do garnka włóż oczyszczone i umyte mięso, obraną włoszczyznę, ziele angielskie i liść laurowy.
2. Zalałam wodą, dodałam trochę soli i doprowadziłam do wrzenia.
3.Przykryj pokrywką i gotowałam na małym ogniu 2 godziny od czasu do czasu zbierając z powierzchni szumowiny.
Włożyłam do garnka, zagotowałam i odcedziłam .
Ponownie przełożyłam do garnka i zagotowałam i znowu odcedziłam.
Potworny zapach znika
Gotowy bulion odcedziłam, warzywa i mięso wyjęłam .
Do garnka przełożyłam flaki, zalałam bulionem pod przykryciem na małym ogniu godzinę .
Warzyw ugotowane wcześniej pokroiłam w słupki a mięso obrałam i pokroiłam drobno W razie potrzeby wywar uzupełniaj wrzątkiem.
Warzywa dodałam pod koniec gotowania, gdy flaki były już miękkie.
Całość doprawiłam imbirem, gałką muszkatołową, słodką papryką, pieprzem, majerankiem i przecierem pomidorowym .
Gotowałam jeszcze około 15 min i gotowe pycha .