Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Risotto z malinami

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

1/2 litra mleka
cukier waniliowy
25 dag. malin
1/4 kostki masła + 1 łyżka
1/4 szklanki cukru+ 1 łyżka
3 białka
jajko 2 szt.
ryż 10 dag

Przepis i sposób przygotowania na: Risotto z malinami

Mleko zagotuj z dodatkiem soli, łyżki cukru i cukru waniliowego. Wsyp ryż i ugotuj na sypko. Masło utrzyj z 2 łyżkami cukru. Żółtka jajek oddziel od białek i dodawaj po jednym do masła. Cały czas ucieraj. Dodaj do ostudzonego ryżu. Białka 2 jajek ubij z 2 łyżkami cukru i połącz z ryżem. Formę do zapiekania wysmaruj masłem. Dno przykryj malinami i ułóż na nich ryz. Piec 30 minut w temp. 200 stopni. Pod koniec wyłóż na ryż pianę ubitą z pozostałych białek i cukru. Piec, aż wierzch stanie się złocisty.

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak