Przepis i sposób przygotowania na: Bagietka domowa
Kroki postępowania
2.Po tym czasie wymieszać rozczyn z mąką i solą, wyrabiać ok.10 minut; gdyby ciasto się kleiło podsypać mąką;
Następnie uformować kulę ciasta, włożyć do dużego naczynia,przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na 1 h;
3.Po tym czasie ponownie szybko wyrobić i zostawić przykryte ściereczką jeszcze 30 minut;
Ułożyć na blaszcze do pieczenia pokrytej papierem do pieczenia, ostrym nożem zrobić kilka głębokich cięć;
Przykryć ściereczką i zostawić do napuszenia się około 30-40 minut;
Po tym czasie rozgrzać piekarnik do 220 stopni i piec około 30 minut ( do zarumienienia);
By skórka była chrupiąca,a środek miękki, podczas pieczenia na dnie piekarnika postawić foremkę z gorącą wodą;