Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Zimowy Herbaciany Poncz Pachnący Latem

2.0
(8)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

herbata czarna 4 łyżki fusiastej
cytryna 4 plasterki
pomarańcza 6 plasterków
Goździki całe Prymat 4
wanilia 1 laska
woda 1 litr
miód wg uznania

Przepis i sposób przygotowania na: Zimowy Herbaciany Poncz Pachnący Latem

Wodę wlewamy do garnka i zagotowujemy. Następnie zestawiamy z ognia, wsypujemy herbatę, mieszamy i przykrywamy pokrywką. Parzymy około 5 minut. Tak przygotowaną esencję przecedzamy i ponownie wstawiamy na ogień. Dodajemy plasterki pomarańczy i cytryny (ze skórką, ale po dokładnym wyszorowaniu), goździki i laskę wanilii. Wszystko razem gotujemy. Dosładzamy miodem lub cukrem. Herbatę podajemy gorącą w zimne jesienne i zimowe wieczory z ewentualnym "wzmocnieniem".
Smacznego!

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

halina17 19.01.2014 15:27
Dobra herbatka.
Konczi 19.01.2014 13:25
lubię takie herbatki :

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak