Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

PANI WALEWSKA

3.0
(18)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka 3 szkl
masło 200 gram
cukier puder 1/2 szkl
proszek do pieczenia 1,5 łyżeczki
żółtko jajek 6 szt
białko 6 szt
cukier drobny 1,5 szkl
mąka ziemniaczana 1 łyżka
dżem porzeczkowy 1 słoik
płatki migdałowe 150 gram
Krem:
mleko 500 ml
żółtko jajek 2 szt
mąka pszenna 3 łyżki
mąka ziemniaczana 2 łyżki
cukier 3 łyżki
cukier wanilinowy 1 szt
masło 200 gram

Przepis i sposób przygotowania na: PANI WALEWSKA

Kroki postępowania

1
Na stolnice wsypać mąkę,dodać zimne masło,cukier i wysiekać nożem.Zgarnąć,zrobić kopczyk i w środku dołeczek do niego wbić żółtka i zmieszać z mąką.Szybko zagnieść ciasto,zawinąć w folię i schłodzić w lodówce ok 1 godziny.
Krok 1 - PANI WALEWSKA foto
2
Przygotować sobie 2 prostokątne blaszki jednakowej wielkości i wyłożyć papierem do pieczenia.Schłodzone ciasto wyjąć,podzielić na dwie części i rozwałkować.Ciasto przełożyć na blaszki.Dżem(najlepszy z czarnej porzeczki)również podzielić na połowę i posmarować oba placki.
Krok 2 - PANI WALEWSKA foto
3
Białka ubić na bardzo sztywną pianę.Pod koniec dodawać małymi porcjami cukier i cały czas miksować,aż otrzymamy sztywną i lśniącą masę.Dosypać 1 łyżkę mąki ziemniaczanej i delikatnie zamieszać aż się połączy z białkami.Masę podzielić również na dwie części i wyłożyć na dżem.Wyrównać powierzchnię i posypać płatkami migdałowymi.Przełożyć blaszki do nagrzanego do 170 st,C piekarnika i piec ok 40 minut.Można piec obie blaszki razem na termoobiegu lub każda oddzielnie.Upieczone placki odstawiamy do całkowitego wystygnięcia.
Połowę mleka gotujemy a w drugiej mieszamy mąki,cukier i żółtka.Wlewamy do gotującego mleka i mieszamy energicznie masę budyniową.odstawiamy do całkowitego wystygnięcia.Masę na krem najlepiej przygotować sobie prędzej.
Krok 3 - PANI WALEWSKA foto
4
Miękkie masło ucieramy dodając po łyżce masy budyniowej .Nakładamy krem na jedną część ciasta i przykrywamy drugim.Odstawiamy na kilka godzin do schłodzenia.
Krok 4 - PANI WALEWSKA foto
5
Schłodzone ciasto kroimy bardzo ostrym nożem.Piekłam je na komunię mojego wnuka i niestety nie udało mi się zrobić zdjęcia większej ilości,znikło błyskawicznie.Warto się na nie skusić -PYSZNOŚCI-
Krok 5 - PANI WALEWSKA foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

alaaa 12.02.2014 19:17
świetne ciasto
Przepisy Joanny 11.02.2014 16:02
To ciasto jest pyszne
Motorek 31.01.2014 08:34
smaczne ciasto
IZABELA29 20.01.2014 09:15
robiłam raz ale muszę powtórzyć ..
Ada-Gaba 20.01.2014 06:43
wygląda przepysznie
barbara11561 19.01.2014 21:16
jest przepyszne,warto zrobić:)
anemon 19.01.2014 19:39
Od dłuższego czasu mam ochotę na to ciasto, bo jeszcze nie robiłam. Chyba udało Ci się mnie skusić.
Krystyna32 19.01.2014 13:30
pyszne ciacho :)
monisia1977 19.01.2014 12:58
super ciacho
fotoviderek 19.01.2014 10:31
Przepyszne ciacho :)
teresa18 19.01.2014 09:13
Pysznosci:-)
Kuchenka 19.01.2014 08:49
super ciacho
Wiesława1 19.01.2014 07:41
uff..jak kusisz .Palce lizać
Konczi 19.01.2014 07:16
uwielbiam to ciacho ...
Sylwia26 18.01.2014 23:05
pysznie wygląda :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak