Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Naleśniki z ricottą i szpinakiem zapiekane pod beszamelem

3.0
(18)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

mleko ok.200 ml
mąka ok.100 g
sól szczypta
olej 1 łyżka
szpinak 250 g
ricotta 250 g
żółtko jajek 1 szt
parmezan starty 1-2 łyżki
Gałka muszkatołowa mielona Prymat szczypta
sól do smaku
czosnek 1-2 ząbki
masło do smażenia
mąka 1 łyżka czubata
masło 2 łyżki
mleko ok. 150-200 ml
sól szczypta
Gałka muszkatołowa mielona Prymat szczypta
INNE-
parmezan starty do posypania
masło kilka listkow

Przepis i sposób przygotowania na: Naleśniki z ricottą i szpinakiem zapiekane pod beszamelem

Kroki postępowania

1
Szpinak obgotować w osolonym wrzątku max 5 minut;Następnie odcedzić;
Krok 1 - Naleśniki z ricottą i szpinakiem zapiekane pod beszamelem foto
2
Jajko, mąkę, mleko, szczypte soli i 1 łyżkę oleju zmiksować na ciasto naleśnikowe, gdyby ciasto było za rzadkie dodać mąki, w przeciwnym razie dolać odrobinę mleka;
Nabierać 1/4 chochelki, rozprowadzić na gorącej patelni o średnicy 12 cm i smażyć naleśniki na lekki kolor rumiany z obydwu stron, i tak do wykończenia ciasta;
Krok 2 - Naleśniki z ricottą i szpinakiem zapiekane pod beszamelem foto
3
Szpinak odcinąć dobrze z wody, następnie posiekać i podsmażyć z czosnkiem na maśle; Odstawić do wystudzenia;
Krok 3 - Naleśniki z ricottą i szpinakiem zapiekane pod beszamelem foto
4
Ricottę, szpinak, żółtko,parmezan wymieszać razem, doprawić gałką muszkatałową,solą i pieprzem do smaku;
Krok 4 - Naleśniki z ricottą i szpinakiem zapiekane pod beszamelem foto
5
Naleśniki wypełnić farszem i zwijać w rulonik;
Krok 5 - Naleśniki z ricottą i szpinakiem zapiekane pod beszamelem foto
6
Beszamel: mąkę podsmażyć na maśle kilka minut, poczym dodawać powoli mleko cały czas mieszając, doprowadzić do konsytencji rzadkiego budyniu;
Krok 6 - Naleśniki z ricottą i szpinakiem zapiekane pod beszamelem foto
7
Beszamel doprawić solą i gałką do smaku;
Krok 7 - Naleśniki z ricottą i szpinakiem zapiekane pod beszamelem foto
8
Formę wyłożyć papierem do pieczenia, posmarować masłem, ułożyć naleśniki wypełnione wcześniej farszem. Na wierzchu rozprowadzić warstwę beszamelu;
Krok 8 - Naleśniki z ricottą i szpinakiem zapiekane pod beszamelem foto
9
Posypać obficie parmezanem i położyć kilka listków masła;
Piekarnik rozgrzać do 180 stopni i piec do zarumienienia wierzchu ( ok. 30 minut);
Krok 9 - Naleśniki z ricottą i szpinakiem zapiekane pod beszamelem foto
10
Po wyciągnieciu z pieca odczekać 5-10 minut przed podaniem; Smacznego!
Krok 10 - Naleśniki z ricottą i szpinakiem zapiekane pod beszamelem foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

margaret 25.02.2014 18:19
super pomysł
slonko888 13.02.2014 13:18
wygladaja cudnie
Alex_M 19.01.2014 11:18
pyszne naleśniczki
krystyna330 18.01.2014 16:39
ale pyszności

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak