Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ciasto z winogronami

2.0
(5)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Biszkopt
jaja 6 jaj
cukier 0,75 szkl
mąka pszenna 0,75 szkl
mąka ziemniaczana 0,75 szkl
proszek do pieczenia 2 łyżeczki
ocet 2 łyżeczki
olej 2 łyżki
galaretka agrestowa 10 łyżeczek
galaretka cytrynowa 1 szt
bita śmietana 1 szt
galaretka truskawkowa 1 szt.
winogrona 200 gram

Przepis i sposób przygotowania na: Ciasto z winogronami

Sporządź ciasto biszkoptowe :
białka ubij na sztywno razem z cukrem. Następnie dodawaj po jednym żółtku i miksuj całość przez około 15 minut na wysokich obrotach miksera. Dodaj olej i przełącz mikser na najniższe obroty. Wsyp mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Na sam koniec wlej ocet.
Całość dokładnie wymieszaj i wylej na blachę.
Piecz na złoty kolor przez około 30 - 40 minut w temp 150 - 170 stopni.

Po upieczeniu biszkopt wystudź i zerwij tą "wierzchnią skórkę"

Przygotuj galaretki.
Galaretkę czerwoną i żółtą rozrób w osobnych naczyniach w nieco mniejszej ilości wody niż podano na opakowaniu (np. jeśli podano w 500 ml to rozrób w 400).
Odstaw w chłodne miejsce, aby minimalnie stężały.

10 łyżeczek galaretki agrestowej rozrób w 1,5 szklance wrzątku. Dokładnie wymieszaj i odstaw do wystudzenia.

Winogrona poprzekrawaj na połowę. Poukładaj je na biszkopcie w regularnych odstępach, zalej delikatnie galaretką truskawkową. Wystaw w chłodne miejsce, aby galaretka się ściągnęła. Potem na galaretkę truskawkową wylej galaretkę cytrynową i znowu odstaw ciasto, aby galaretka się zastygła.

W tym czasie ubij Śnieżkę w pół szklanki mleka, pod koniec ubijania wlej galaretkę agrestową. I ubijaj w dalszym ciągu, aż śmietanka będzie sztywna.

Ubitą śmietankę wykładaj od razu na galaretkę.
Za pomocą specjalnej łopatki z ząbkami udekoruj wierzch ciasta.
Wierzch ciasta oprósz też gorzką czekoladą startą na tarce.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

gacopierz23 11.03.2014 18:53
ekstra ciacho
krokus 10.02.2014 08:43
pychotka ciacho
adam1f 10.02.2014 06:53
na pewno pyszne
adelajda 19.01.2014 08:33
mi będzie smakowało :)
halina17 18.01.2014 18:41
Dobre ciasto.
V_kuchareczka 18.01.2014 17:25
pyszne ciasto
Agata3 18.01.2014 15:14
fantastyczne ciasto:))
noninka77 18.01.2014 14:53
przepyszne ciacho:)
Krzysztof15 18.01.2014 14:19
bardzo pyszne
monisia1977 18.01.2014 14:16
fajne ciacho

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak