Przepis i sposób przygotowania na: Ciasto z winogronami
białka ubij na sztywno razem z cukrem. Następnie dodawaj po jednym żółtku i miksuj całość przez około 15 minut na wysokich obrotach miksera. Dodaj olej i przełącz mikser na najniższe obroty. Wsyp mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Na sam koniec wlej ocet.
Całość dokładnie wymieszaj i wylej na blachę.
Piecz na złoty kolor przez około 30 - 40 minut w temp 150 - 170 stopni.
Po upieczeniu biszkopt wystudź i zerwij tą "wierzchnią skórkę"
Przygotuj galaretki.
Galaretkę czerwoną i żółtą rozrób w osobnych naczyniach w nieco mniejszej ilości wody niż podano na opakowaniu (np. jeśli podano w 500 ml to rozrób w 400).
Odstaw w chłodne miejsce, aby minimalnie stężały.
10 łyżeczek galaretki agrestowej rozrób w 1,5 szklance wrzątku. Dokładnie wymieszaj i odstaw do wystudzenia.
Winogrona poprzekrawaj na połowę. Poukładaj je na biszkopcie w regularnych odstępach, zalej delikatnie galaretką truskawkową. Wystaw w chłodne miejsce, aby galaretka się ściągnęła. Potem na galaretkę truskawkową wylej galaretkę cytrynową i znowu odstaw ciasto, aby galaretka się zastygła.
W tym czasie ubij Śnieżkę w pół szklanki mleka, pod koniec ubijania wlej galaretkę agrestową. I ubijaj w dalszym ciągu, aż śmietanka będzie sztywna.
Ubitą śmietankę wykładaj od razu na galaretkę.
Za pomocą specjalnej łopatki z ząbkami udekoruj wierzch ciasta.
Wierzch ciasta oprósz też gorzką czekoladą startą na tarce.