Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Cebularze lubelskie

2.0
(3)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

mąka pszenna 3 szkl
drożdże 4 dag
mleko 1 szkl
cukier 1 łyżeczka
jajko 1 szt
olej 3 łyżki
cebula 3 szt
mak 1 łyżka
sól

Przepis i sposób przygotowania na: Cebularze lubelskie

Z drożdży, cukru, odrobiny mleka i mąki zrobiłam rozczyn. Gdy drożdże ruszyły dodałam pozostałe składniki ciasta- mąkę przesianą, mleko, łyżkę oleju, jajko i sól. Później wyrabiałam je co najmniej 15 minut. Wyrobione ciasto odstawiłam w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. W tym czasie pokroiłam cebulę w kostkę, a następnie sparzyłam wrzątkiem. Odcedzoną, posoliłam, wymieszałam z pozostałym olejem i makiem. Ciasto wyłożyłam na stolnicę. Podzieliłam je na około 15 kulek. Każdą lekko rozwałkowałam, a na środku ułożyłam nieco cebuli ( i posypałam resztkami sera, które mi zalegały w lodówce, ale ser nie jest obowiązkowy) ). Piekłam w nagrzanym piekarniku aż do zrumienienia

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Marta11 18.01.2014 11:54
jeszcze nigdy nie robilam ale zapewne sa smaczne

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak