Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Uszka z pieczarkami, kapustą i suszonymi opieńkami

3.0
(12)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Ciasto:
mąka tortowa 1/2 kg
żółtko jajek 3 szt
masło rozpuszczone 2 łyżki
sól szczypta
Farsz:
kapusta biała 1/2 kg
pieczarki 30 dag
cebula 1 szt
smalec 2 łyżki
sól do smaku
pieprz do smaku
przyprawa do zup w płynie do smaku
boczek wędzony 15 dag
barszcz czerwony 1 l
woda 1 (ciepła)
opieńki 5 dag

Przepis i sposób przygotowania na: Uszka z pieczarkami, kapustą i suszonymi opieńkami

Kroki postępowania

1
Farsz umyte opieńki zamoczyć na 2-3 godziny i ugotować, wyjąć z wywaru, przepuścić przez maszynkę. Kapustę ugotować w osolonej wodzie, posiekać, odcisnąć. Na rozgrzanym smalcu zeszklić drobno pokrojoną cebulę.
Krok 1 - Uszka z pieczarkami, kapustą i suszonymi opieńkami foto
2
Dodać posiekane pieczarki, podsmażyć. Następnie wsypać grzyby, kapustę, doprawić do smaku, wymieszać i smażyć do odparowania płynu.
Krok 2 - Uszka z pieczarkami, kapustą i suszonymi opieńkami foto
3
Do miski przesiać mąkę, zrobić dołek, wlać żółtka, przestudzone masło, szczyptę soli, ciepłą wodę. Wyrobić elastyczne, gładkie ciasto, przykryć folią, pozostawić na 15 minut.
Krok 3 - Uszka z pieczarkami, kapustą i suszonymi opieńkami foto
4
Ciasto rozwałkować, małą szklanką wycinać krążki, nakładać farsz, złożyć i dokładnie zlepić. Dwa najdłuższe końce ciasta zawinąć na palcu i razem zlepić. Wrzucać do wrzącej osolonej wody i gotować 2-3 minuty od momentu zagotowania.
Krok 4 - Uszka z pieczarkami, kapustą i suszonymi opieńkami foto
5
Podawać okraszone usmażonym boczkiem i podgrzanym czerwonym barszczem.
Krok 5 - Uszka z pieczarkami, kapustą i suszonymi opieńkami foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

IlonaAlbertos 06.03.2014 22:06
Wyglądają wspaniale.
alaaa 12.02.2014 19:15
śliczne, zjadłoby się
kate.500 18.01.2014 22:49
pyszne uszka
Mniam 18.01.2014 09:55
Ładnie podane. Nic nie robiłam jeszcze z suszonych opieniek, bo nigdy tych grzybów nie suszyłam. Super pomysł żeby użyć tych grzybów.
2milutka 18.01.2014 09:06
uwielbiam takie..;)
cukiereczek 18.01.2014 08:40
na pewno są pyszne
Konczi 18.01.2014 08:09
cudne się prezentują, pewnie są bardzo smaczne :D
Zdzisław 18.01.2014 08:04
dla mnie smacznie podane
iwi 18.01.2014 00:02
Przepyszne uszka

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak