Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Makówki z masy makowej

5.0
(35)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

masa makowa 1 puszka
mleko 0,5 litra
bułka paryska 1 szt
cukier wanilinowy 2 łyżeczki
migdały 1 garść
orzechy włoskie 1 garść
rodzynki 1 garść
miód 2 łyżki

Przepis i sposób przygotowania na: Makówki z masy makowej

Kroki postępowania

1
Bułkę kroimy na kromki. Mleko zagotowujemy z cukrem wanilinowym. Migdały i orzechy drobno siekamy i dodajemy do masy makowej.
Krok 1 - Makówki z masy makowej foto
2
Do masy dodajemy również rodzynki i miód i mieszamy.
Krok 2 - Makówki z masy makowej foto
3
W misce układamy warstwowo.
Krok 3 - Makówki z masy makowej foto
4
Warstwę masy makowej, na nią warstwę z bułki namoczonej w ciepłym mleku i tak do wykończenia składników.
Krok 4 - Makówki z masy makowej foto
5
Z wierzchu dekorujemy wiórkami kokosowymi i bakaliami.
Krok 5 - Makówki z masy makowej foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Magula 19.01.2014 10:51
Przeważnie u mnie też robi się z maku a nie gotowej masy, alem tym razem poszłam na łatwiznę.
gosia56 19.01.2014 09:11
tez robimy ale jednak wolę sama ugotować mak
Janina 17.01.2014 21:27
Ulubione w mojej rodzinie na wigilię;)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak