Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Bagietka amarantusowa

3.0
(11)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka pszenna 500 gram
Mąka z amarantusa 1 i 1/4 szkl.
sól 2 łyżeczki
drożdże świeże 30 gram
woda 500 ml.

Przepis i sposób przygotowania na: Bagietka amarantusowa

Kroki postępowania

1
Drożdże rozkruszmy do miski, dodajemy wodę sól i mąkę z amarantusa, mieszamy i odstawiamy na 15 min.
Krok 1 - Bagietka amarantusowa foto
2
Dodajemy stopniowo pszenną mąkę, cały czas wyrabiając łyżką. Kiedy ciasto zaczyna robić się gęste przekładamy je na stolnicę i podsypując mąką pszenną wyrabiamy rękoma. Ciasto powinno być elastyczne, nie powinno się "rozpływać", nie powinno kleić się do rąk, ale nie powinno być też zbyt twarde.

Odstawiamy do wyrośnięcia na godzinę.
Krok 2 - Bagietka amarantusowa foto
3
Wyrośnięte ciasto wykładamy na stolnicę, dzielimy na pół i każdą połówkę rozwałkowujemy.
Krok 3 - Bagietka amarantusowa foto
4
Rozwałkowane ciasto rolujemy i bardzo ostrym nożem, dość głęboko nacinamy. Przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia bądź folią aluminiową i odstawiamy do wyrośnięcia na 30 min.

W tym czasie rozgrzewamy piekarnik do 200 stopni.
Krok 4 - Bagietka amarantusowa foto
5
Na dno piekarnika wstawiamy pojemnik z gorąc wodą, i wkładamy bagietki. Pieczemy 20-25 min.

Woda w piekarniku podczas pieczenia paruje i skórka bagietki po upieczeniu jest bardzo chrupiąca.
Krok 5 - Bagietka amarantusowa foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Klausia 18.02.2014 12:20
super pomysł na wykorzystanie tej mąki :)
Malinka 29.01.2014 11:05
Dla mnie rewelacja!
AnielskaSlodycz 23.01.2014 21:08
super super
Kamil 17.01.2014 20:38
ekstra przepis :)
Małgorzata106 17.01.2014 20:32
super smaczna
Marta11 17.01.2014 19:45
i do tego mmaslo czosnkowe
malaczarna23 17.01.2014 19:42
super bagietka
Renata9 17.01.2014 19:39
pyszne bagietki
migotka28 17.01.2014 19:35
wspaniałe bagietki
Czyki 17.01.2014 19:26
Piękne pieczywo, w sam raz na pyszne śniadanko:):)
kupiska 17.01.2014 19:13
az glupio sie przyznac,nie znalam wczesniej takiej maki,bagietka wyglada apetycznie
IwonaDD 17.01.2014 18:54
wspaniała bagietka!

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak