Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Placek waniliowo-kakaowy z masą karpatkową

2.0
(8)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Ciasto:
mąka pszenna 25 dkg
mąka ziemniaczana 5 dkg
jajko 5
cukier puder 25 dkg
margaryna 1 kostka
kakao 4 dkg
proszek do pieczenia 2 łyżeczki
cukier waniliowy 2
masa
mleko 3,2% 0,5 litra
masło 20 dkg
DODATKOWO:
polewa czekoladowa
wiórki kokosowe
krem do karpatki 1 opakowanie (25 dkg)

Przepis i sposób przygotowania na: Placek waniliowo-kakaowy z masą karpatkową

Żółtka oddzielić od białek. Margarynę utrzeć razem z cukrem. Dodawać po jednym żółtku, a potem pozostałe składniki. Na samym końcu ubić na sztywno pianę z białek i delikatnie wymieszać. Piec ok 35-40 minut w temp. 180 stopni, a gdy wystygnie przekroić na pół.
Masa:
Z pół litra mleka, odlać 1 szklankę. Rozmieszać w niej zawartość torebki. Pozostałe mleko zagotować, wlać rozmieszany proszek i chwilę gotować, cały czas mieszając żeby nie powstały grudki. Gdy masa wystygnie, zmiksować ją z masłem.
Złożenie ciasta:
Ciasto-masa-ciasto-polewa-wiórki kokosowe.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

norweska20 26.02.2014 22:15
pyszności takie ciasto
agnieszka214 18.01.2014 10:00
szybkie ciasto mnima
Małgorzata9 17.01.2014 22:19
smakowicie wygląda i pewnie tak smakuje
monikaT83 17.01.2014 21:26
pyszne ciacho:) moje smaki:)
Marta11 17.01.2014 19:46
swietne ciasto
Monika10 17.01.2014 18:31
super ciacho
Adamorek 17.01.2014 18:23
pyszny placek

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak