Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Zupa dyniowa z szałwią

2.0
(9)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

świeże listki szałwi 16 szt
dynia 2 kg
bulion warzywny 2 l
seler naciowy 2 szt
marchew 2 szt
czosnek 4 ząbki
seler 1/2 szt
gałązki rozmarynu 2 szt
papryczka chili 1/2 szt
świeżo mielony pieprz
oliwa
cebula czerwona 2 szt
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat

Przepis i sposób przygotowania na: Zupa dyniowa z szałwią

Wszystkie warzywa posiekaj.
Wlej do bardzo dużego garnka parę łyżeczek oliwy i rozgrzej na średnim ogniu.
Wrzuć listki szałwi i smaż przez 30 sekund, aż staną się kruche i ściemnieją.
Szybko przełóż je łyżką cedzakową do miseczki wyłożonej papierowym ręcznikiem.
Do garnka wrzuć cebulę,seler, marchew, czosnek, rozmaryn chilli, sól i pieprz i duś na małym ogniu ok. 10 min. Dodaj dynię, oraz bulion, doprowadź do wrzenia i gotuj na malutkim ogniu ok. 30 min.
Kiedy dynia będzie miękka,zmiksuj zupę na gładką masę w blenderze.
Dopraw do smaku- chilli,imbirem mielonym , gałką muszkatołową i curry. Podawać z grzankami

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Ada-Gaba 28.08.2014 22:02
ciekawie przyprawiona
gibli 14.02.2014 11:23
smaczna zupka )
rjustysia 11.02.2014 12:58
chętnie spróbuję zrobić taką zupę z szałwią, nigdy nie próbowałam
Monika10 17.01.2014 18:38
ślinka cieknie na sam widok
Romanowka 17.01.2014 18:33
skład zapowiada wspaniały smak!
Adamorek 17.01.2014 18:23
dobrze doprawiona
norweska20 17.01.2014 18:12
wygląda bardzo smacznie

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak