Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Puszyste krucho drożdżowe rogaliki z prażonymi jabłkami

3.0
(18)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

drożdże 30 g
mąka pszenna 500 g
cukier 2 łyżki
śmietana kwaśna 3 łyżki
wanilia 1/2 szt
żółtko jajek 4 szt
margaryna 1 szt
jabłka prażone do smaku
cukier puder do posypania

Przepis i sposób przygotowania na: Puszyste krucho drożdżowe rogaliki z prażonymi jabłkami

Do miski wrzucamy składniki razem z drożdżami używam zawsze świeżych w kostce ,wyrabiamy ciasto ,należy uważać na ilość mąki , jeśli damy za dużo wyjdzie nam twarde ciasto , jeśli się nam klei lekko podsypać mąką i wałkować ciasto przez 5 min ,każdorazowo składać i znów wałkować ,to lepszy sposób niż wyrabianie ,a bardzo skuteczny .
Na te rogaliki wałkowałam na ok 5 mm bo chciałam mieć je takie większe śniadaniowe nie deserowe ;)Z rozwałkowanego ciasta radełkiem wycinałam trójkąty, najlepiej takie równoramienne w tedy na podstawę szerszą kładziemy sobie po łyżeczce jabłek i od tej szerszej do wierzchołka zwijamy, tworząc rogalika .
Pieczemy po 15 min w tem 180st- do zrumienienia .

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

atort111
atort111 25.01.2014 23:21
ślinka aż cieknie
staropolanka5 25.01.2014 23:09
ślinka cieknie
monikaT83 17.01.2014 21:29
rozkosz dla podniebienia:))
Krzysztof15 17.01.2014 18:06
bardzo pysznie wygladaja
Barbara13 17.01.2014 18:01
aż ślinka cieknie na ich widok,pyszności
Mira85 17.01.2014 17:54
ciekawy przepis na ciasto, chętnie wypróbuje
Stenka 17.01.2014 17:36
pięknie wyszły
Agata3 17.01.2014 17:08
Rogaliki rewelacja:)
Romanowka 17.01.2014 16:43
Pyszne ciacha i ładnie się prezentują!
Anna133 17.01.2014 16:39
uwielbiam to ciasto zdradziła mi go znajoma która piecze zawodowo ;D
Piotr-21 17.01.2014 15:53
palce lizać
Barbara/zuza22_85 17.01.2014 15:44
bardzo apetyczne
Renata22 17.01.2014 15:28
wyglądaja bajecznie!
Anna133 17.01.2014 15:11
Białka pozostające spokojnie można zamrozić i użyć do bezy

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak