Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kiszka ziemniaczana z kindziukiem Marcina Budynka

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

ziemniaki 2,5 kg
cebula 3 szt
jajko 4 szt
słonina 300 g
boczek 300 g
kindziuk 400 g
sól
pieprz czarny
Pieprz ziołowy mielony Prymat
olej 500 ml
świeże sałaty
jelita wieprzowe 1 m

Przepis i sposób przygotowania na: Kiszka ziemniaczana z kindziukiem Marcina Budynka

Marcin Budynek poleca:
Słoninę pokrój w drobną kostkę i usmaż na złoty kolor, oddzielając skwarki od tłuszczu. Boczek pokrój w cienkie paski.
Ziemniaki obierz i zetrzyj na tarce jak na placki ziemniaczane, dolej 4 łyżki oleju. Do masy dodaj startą cebulę, skwarki, boczek, wbij jajka, dopraw i starannie wymieszaj.
Oczyszczone jelita podziel na kawałki o długości około 25 cm. Każdy zwiąż dokładnie sznurkiem z jednej strony. Za pomocą grubego lejka nabij kiszki maksymalnie do jednej trzeciej ich objętości i zawiąż.
Kiszkę parz w wodzie o temperaturze 80-85 st. C przez około 2 godziny lub piecz w piecu rozgrzanym do 180 st. C przez ok. 50 minut.
Ugotowaną kiszkę pokrój w grube plastry i zgrilluj z plastrami kindziuka.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

matesko 22.05.2014 13:18
warto zrobić

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak