Przepis i sposób przygotowania na: pesto z rukoli ze smażonym boczkiem i grana padano
PESTO:
*Do pojemniczka wrzucamy rukolę, posiekany czosnek, natkę, wlewamy z sok z połowy cytryny oraz oliwę z oliwek. Całość miksujemy blenderem, następnie dodajemy ser grana padano, pieprz i sól.
*boczek kroimy w kostkę (na wykroiłam tłuste elementy, ale można ominąć tą czynność) następnie smażymy aż będzie zarumieniony i chrupiący. Boczek odłożyć i odsączyć z nadmiaru tłuszczu.
*Na rozgrzaną patelnie dodać masło i posiekane chilli (według uznania, ja dodałam mniej niż pół papryczki) oraz skórkę z cytryny, chwilę podsmażyć. Wyjąć chilli (jeśli ktoś lubi, może zostawić). Następnie dodać ugotowany makaron, całość wymieszać. Dodać pesto, mieszać do połączenia się wszystkich składników. Podawać na talerz posypując boczkiem oraz serem grana padano.