Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

pesto z rukoli ze smażonym boczkiem i grana padano

2.0
(10)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

rukola 3 garście
oliwa 5-6 łyżek
grana padano 3 łyżki
czosnek 2 ząbki
skórka z cytryny pół
chilli
makaron spaghetti 200g
boczek ok.150g
masło 1 łyżka
sok z cytryny z połowy cytryny
pieprz
sól

Przepis i sposób przygotowania na: pesto z rukoli ze smażonym boczkiem i grana padano

*Makaron gotujemy według instrukcji na opakowaniu.
PESTO:
*Do pojemniczka wrzucamy rukolę, posiekany czosnek, natkę, wlewamy z sok z połowy cytryny oraz oliwę z oliwek. Całość miksujemy blenderem, następnie dodajemy ser grana padano, pieprz i sól.

*boczek kroimy w kostkę (na wykroiłam tłuste elementy, ale można ominąć tą czynność) następnie smażymy aż będzie zarumieniony i chrupiący. Boczek odłożyć i odsączyć z nadmiaru tłuszczu.

*Na rozgrzaną patelnie dodać masło i posiekane chilli (według uznania, ja dodałam mniej niż pół papryczki) oraz skórkę z cytryny, chwilę podsmażyć. Wyjąć chilli (jeśli ktoś lubi, może zostawić). Następnie dodać ugotowany makaron, całość wymieszać. Dodać pesto, mieszać do połączenia się wszystkich składników. Podawać na talerz posypując boczkiem oraz serem grana padano.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Christopher 17.01.2014 22:19
Bardzo smaczne i ładne danie.
V_kuchareczka 17.01.2014 14:35
ciekawy przepis
miroslawa 17.01.2014 14:11
fajnie wygląda
norweska20 17.01.2014 13:58
dla mnie super podano
Ania321 17.01.2014 12:58
bardzo apetyczne danie :)
krystyna330 17.01.2014 12:55
bardzo smacznie wygląda

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak