Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ciasto drożdżowe z ryżem

3.0
(12)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Ciasto:
mąka 1/2 kg
jajko 1 szt
mleko 1 szkl
cukier 1/4 szkl
olej 1/4 szkl
drożdże 5 dag
szczypta soli
Farsz:
ryż 2 szkl
mleko 6 szkl
masło 10 dag
cukier do smaku
DODATKOWO:
jajko 1 szt
cukier 1 łyżeczka

Przepis i sposób przygotowania na: Ciasto drożdżowe z ryżem

Kroki postępowania

1
Mleko podgrzać i w letnim rozmieszać drożdże wraz z 1 łyżką cukru i 1 łyżką mąki, a następnie odstawić do wyrośnięcia.
Krok 1 - Ciasto drożdżowe z ryżem foto
2
Mąkę wsypać do miski, dodać cukier, sól, jajko oraz wyrośnięte drożdże i wyrabiać ciasto.
Krok 2 - Ciasto drożdżowe z ryżem foto
3
Pod koniec wyrabiania dodać olej i ciągle wyrabiać aż ciasto będzie odchodziło od ręki. Odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Krok 3 - Ciasto drożdżowe z ryżem foto
4
Przygotować farsz. Ryż zalać mlekiem, a gdy zacznie się gotować dodać do niego masło oraz cukier do smaku i gotować 15 min. Po tym czasie garnek z ryżem zdjąć z ognia i wstawić pod gruby koc na 1h.
Krok 4 - Ciasto drożdżowe z ryżem foto
5
Wyrośnięte ciasto podzielić na pół. Jedną połówkę rozwałkować i przenieść do blaszki, tak aby boki ciasta zachodziły na brzegi blaszki. Na ciasto wyłożyć przygotowany farsz, a na to nałożyć boki ciasta, a na wierzch rozwałkować i wyłożyć drugą połówkę ciasta.
Krok 5 - Ciasto drożdżowe z ryżem foto
6
Ciasto po wierzchu ponakłówać widelcem i posmarować roztrzepanym jajkiem z cukrem. Piec w temp. 180 st przez 45 min.
Po upieczeniu i wyjęciu ciasta z blaszki należy zostawić go do góry nogami i przyłożyć go czymś ciężkim (aby ciasto nie odchodziło od farszu) i tak pozostawić do całkowitego wystudzenia.
Krok 6 - Ciasto drożdżowe z ryżem foto
7
Takie ciasto drożdżowe z ryżem najlepiej smakuje z kakao lub mlekiem.
Krok 7 - Ciasto drożdżowe z ryżem foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

gusia1000 26.05.2014 17:06
Takie by mi smakowało.
gusia1000 08.05.2014 00:42
Trzeba takie wykonać.
Smaczna_B 31.03.2014 19:10
coś fajnego...muszę zrobić
Ela15 10.03.2014 18:56
oryginalny pomysł, ciasto na pewno fajne
Kuchenka 10.02.2014 16:00
super apetyczne
Czyki 07.02.2014 19:29
Bardzo fajny i pomysłowy przepis:)
Aleksandra/Olcia 29.01.2014 15:35
super pomysł
norweska20 25.01.2014 13:31
coś nowego dla mnie
dada 20.01.2014 10:55
też wieki nie jadłam :-(
JOANNA16 18.01.2014 16:57
pycha, ale już dawno nie jadłam
Mniam 18.01.2014 10:21
Jakie ciekawe ciasto!
ppaulina 17.01.2014 17:10
już wieki nie jadłam
Marta1986 17.01.2014 11:12
pyszności słodkości
Barbara13 17.01.2014 10:23
Super ciacho,smaki mojego dzieciństwa:)
gosia1988 17.01.2014 09:51
takiego ciasta jeszcze nie jadłam - muszę wypróbować :)
Piter 31 17.01.2014 09:49
Wspaniale wygląda.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak