Przepis i sposób przygotowania na: Domowa chińszczyzna
Kurczaka pokroić w paski. Przełożyć do miski i dodać po 2 łyżeczki imbiru oraz sosu sojowego. Wymieszać. Odstawić na około 2 godziny.
W rondlu/głębokiej patelni rozgrzać olej i usmażyć wcześniej zamarynowanego kurczaka. Przełożyć do innego naczynia, trzymać w cieple.
Do tego samego rondla, w którym smażyliśmy kurczaka, dolać odrobinę oleju i wrzucić mieszankę warzywną (bez rozmrażania). Smażyć/dusić pod przykryciem do momentu, aż warzywa zmiękną, ale nie na tyle, aby się rozpadały - powinny być chrupiące. Do warzyw dodać usmażonego kurczaka.
Przygotować sos:
Wodę dokładnie rozmieszać z mąką ziemniaczaną i koncentratem pomidorowym. Dodać łyżkę sosu sojowego i cukier.
Sos wlać do rondla z kurczakiem i warzywami, zagotować. Doprawić przyprawą do potraw chińskich, solą, pieprzem i cukrem (jeśli chcemy, aby danie miało bardziej słodko-kwaśny smak ) oraz ewentualnie sokiem z cytryny.
Podawać z ryżem. Smacznego!