Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Domowa chińszczyzna

5.0
(66)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

podwójna pierś z kurczaka 1 sztuka
mrożona mieszanka chińska około 400 gramów
Imbir mielony Prymat 2 łyżeczki
sos sojowy 2 łyżeczki
mąka ziemniaczana 1 łyżka
koncentrat pomidorowy 2-3 łyżki
woda 2 szklanki
cukier 1 łyżeczka
olej do smażenia
sok z cytryny opcjonalnie
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat 1 łyżeczka
Pieprz czarny mielony Prymat 1/2 łyżeczki
sos sojowy 1 łyżka
Przyprawa do dań kuchni chińskiej Prymat do smaku

Przepis i sposób przygotowania na: Domowa chińszczyzna

Kurczaka pokroić w paski. Przełożyć do miski i dodać po 2 łyżeczki imbiru oraz sosu sojowego. Wymieszać. Odstawić na około 2 godziny.

W rondlu/głębokiej patelni rozgrzać olej i usmażyć wcześniej zamarynowanego kurczaka. Przełożyć do innego naczynia, trzymać w cieple.

Do tego samego rondla, w którym smażyliśmy kurczaka, dolać odrobinę oleju i wrzucić mieszankę warzywną (bez rozmrażania). Smażyć/dusić pod przykryciem do momentu, aż warzywa zmiękną, ale nie na tyle, aby się rozpadały - powinny być chrupiące. Do warzyw dodać usmażonego kurczaka.

Przygotować sos:
Wodę dokładnie rozmieszać z mąką ziemniaczaną i koncentratem pomidorowym. Dodać łyżkę sosu sojowego i cukier.

Sos wlać do rondla z kurczakiem i warzywami, zagotować. Doprawić przyprawą do potraw chińskich, solą, pieprzem i cukrem (jeśli chcemy, aby danie miało bardziej słodko-kwaśny smak ) oraz ewentualnie sokiem z cytryny.

Podawać z ryżem. Smacznego!

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

pablo1916 15.02.2020 17:38
Ten kto pisał ten przepis chyba nigdy chińszczyzny dobrej nie jadł. Przecież to jest jakaś porażka. Zmarnowałem tylko składniki. Ta mąka ziemniaczana zrobiła z sosu klej. Ledwo mi to z patelni do śmietnika zeszło. Pozatym beznadziejny smak pomimo odpowiedniego doprawienia. Nie polecam. Tfu
natalia.doradca 29.01.2014 12:49
Taka jaką lubię :)
maciek7 17.01.2014 13:08
przepyszne
bogusia19 17.01.2014 11:35
moje smaki
olla85 17.01.2014 10:03
Brioszka: oczywiście można przygotować to danie ze świeżych warzyw, jak najbardziej. Ja po prostu poszłam na skróty :) Nie miałam jak dotąd żadnych niemiłych przygód z mrożonymi mieszankami warzywnymi więc skorzystałam z nich bez obaw :) Ale pierwszy raz robiłam tą chińszczyznę właśnie ze świeżych warzyw, dorzuciłam też wtedy pieczarki i grzybki mun, bo akurat miałam. Wyszło super :)
ssylwiaa 17.01.2014 10:03
świetny obiad! ;)
brioszka 17.01.2014 09:29
wygląda super, ale po moim przygodach z mrożonymi mieszankami zastąpiłabym świeżymi i byłoby git! pycha :)
kamilaj 17.01.2014 09:25
dobry pomysł na dzisiejszy obiadek :)
Megg 17.01.2014 09:18
bardzo lubie takie dania, pycha
dodi 17.01.2014 09:05
fajne danie

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak