Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Fishburger z łososia z puszki

3.0
(11)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

bułki
mąka pszenna 2 kubki
mak 2 łyżki
mleko ciepłe 1/3 kubka
drożdże 15 g
sól
cukier 1/3 łyżeczki
kotlety
jajko 1 średnie
czosnek 1 średni ząbek
tymianek 2 gałązki
Bułka tarta klasyczna Prymat 2 czubate łyżki
DODATKOWO:
majonez 1 łyżka
jogurt naturalny 1 łyżka
czosnek 1 mały ząbek
awokado
sałata
oliwki czarne
ser pleśniowy niebieski
woda 1/3 (ciepła)
łosoś 1 z puszki wsosie własnym
oliwa 1 łyżka
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat
Pieprz czarny mielony Prymat

Przepis i sposób przygotowania na: Fishburger z łososia z puszki

Kroki postępowania

1
Zaczynamy od zrobienia bułek.

Do miseczki wlać ciepłą wodę, dodać drożdże i trochę cukru. Dobrze wymieszać, przykryć miskę szmatką i odstawić na 15 min w ciepłe miejsce.

Następnie dosypać mąkę, mak, około 0,5 łyżeczki soli i ugniatać. W międzyczasie dolać ciepłe mleko i oliwę. Dobrze ugnieść i odstawić pod przykryciem szmatki na około 1 godzinę.
Krok 1 - Fishburger z łososia z puszki foto
2
Po tym czasie ciasto powinno podwoić swoją objętość. Ugnieść jeszcze raz, podzielić ciasto na 6 części i uformować z nich bułki (jezeli będą się kleiły do rąk to posypywać dłonie mąką). Kłaść na papierze do pieczenia położonym na blaszce. Przykryć szmatką i odstawić w ciepłe miejsce na około 40 min.
Krok 2 - Fishburger z łososia z puszki foto
3
Czosnek pokroić w drobną kostkę. Podsmażyć go troszeczkę na odrobinie oliwy na patelni.
Krok 3 - Fishburger z łososia z puszki foto
4
W tym czasie otworzyć puszkę łososia i odcedzić go z zalewy przez drobne sitko, pougniatać ręką aby pozbyć się nadmiaru wody.

Do łososia wbić jajko, dosypać bułkę tartą, dodać listki tymianku i podsmażony czosnek, doprawić solą i pieprzem. Dobrze wymieszać najlepiej ręką.
Krok 4 - Fishburger z łososia z puszki foto
5
Na papierze do pieczenia położonym na blaszce zrobić kotleciki (z podanej ilości wyjdą 3), ja użyłam ringów aby były ładne okrągłe.

Do nagrzanego do 180 stopni piekarnika włożyć bułki na 5 min. Po tym czasie wsadzić kotleciki i piec razem przez 10 min. Następnie wyłączyć piekarnik, wyciągnąć bułki i poczekać 5 min aż ostygną.
Krok 5 - Fishburger z łososia z puszki foto
6
Majonez, jogurt naturalny, drobno posiekany czosnek, odrobinę soli i pieprzu wymieszać razem.

Awokado obrać i pokroić w plasterki.
Krok 6 - Fishburger z łososia z puszki foto
7
Przekroić bułkę, połówki posmarować sosem czosnkowym, położyć kawałek sałaty, oliwek, awokado, kotleta i sera pleśniowego blue.
Krok 7 - Fishburger z łososia z puszki foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

artur7 21.02.2014 16:46
super kasek
usmiech 17.02.2014 10:55
oryginalny przepis
wwwiolka 05.02.2014 21:37
Super pomysł.
Habibi 27.01.2014 09:50
wspaniałe :) tu widać ilość pracy i zaangażowanie włożone w przygotowanie burgerów :)
aginaa 20.01.2014 07:21
smaczne buleczki
joanna__s 16.01.2014 18:58
Bardzo oryginalne i na pewno bardzo smaczne.
probofka 16.01.2014 17:31
genialny !!!!
Olga_SK 16.01.2014 16:49
Ukłony za własnoręcznie przygotowane bułeczki :)
brioszka 16.01.2014 16:38
wow! super! uwielbiam takie fishburgery:)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak