Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Orzechy w miodzie z solą

2.0
(6)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

orzechy włoskie 200 g
miód 3 łyżki
masło 1 łyżka
sól do smaku

Przepis i sposób przygotowania na: Orzechy w miodzie z solą

Kroki postępowania

1
Orzechy włoskie obieramy z łupin tak, by jak najmniej je pokruszyć, lub kupujemy ładne połówki. Wsypujemy je na suchą patelnię i prażymy kilka minut na średnim ogniu. Po tym czasie dodajemy na patelnię małą łyżkę masła, a gdy się rozpuści, 3 łyżki miodu i cały czas mieszamy. Posypujemy solą. Smażymy kilka minut, aż orzechy całe pokryją się miodowym sosem, który powinien zniknąć z dna patelni.
Krok 1 - Orzechy w miodzie z solą foto
2
Gorące orzechy przekładamy cienką warstwą na blaszkę, by jak najmniej się stykały i dobrze studzimy. Następnie zdejmujemy z blaszki i kruszymy na mniejsze kawałki, jeżeli się posklejały.
Krok 2 - Orzechy w miodzie z solą foto
3
Orzeszki podajemy jako przekąskę czy deser. Sól wspaniale podkreśla smak miodu.
Krok 3 - Orzechy w miodzie z solą foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

gusia1000 16.01.2014 15:22
Warto je tak zrobić.
Czyki 16.01.2014 15:09
Bardzo fajne połączenie:)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak