Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Puszyste placuszki jabłkowe (bez proszku)

5.0
(48)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

jabłko 1
cukier waniliowy 1 łyżeczka
mleko 1/2 szkl
mąka 2/3 szkl
jajko 1
sól 1 szczypta

Przepis i sposób przygotowania na: Puszyste placuszki jabłkowe (bez proszku)

Kroki postępowania

1
Jabłko obieramy ze skórki i ścieramy na tarce na dużych oczkach. Dodajemy naturalny cukier waniliowy (ja mam słoiczek cukru, w którym trzymam laskę wanilii), żółtko, mleko oraz mąkę. Wszystko dokładnie mieszamy, aby powstało gęste ciasto.
Krok 1 - Puszyste placuszki jabłkowe (bez proszku) foto
2
Białko ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę, po czym delikatnie łączymy ją z pozostałymi składnikami. Smażymy na rozgrzanym oleju do zarumienienia.
Krok 2 - Puszyste placuszki jabłkowe (bez proszku) foto
3
Podajemy posypane cukrem pudrem, z dżemem lub pastą orzechową.
Krok 3 - Puszyste placuszki jabłkowe (bez proszku) foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Ula 01.08.2022 15:14
Super. Nareszcie bez sody i proszku do pieczenia
paula191919 08.09.2014 18:03
Jeszcze takich nie robiłam ale chętnie spróbuję.
Grażyna13 03.05.2014 12:47
uwielbiam takie :0
babajaga1969 16.01.2014 18:23
ładne wyrosły
Laila2786 16.01.2014 13:05
smaczne placuszki

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak