Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Rogale na Marcina

2.0
(6)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mleko 1 szklanka
drożdże 1 łyżka
jaja 1 sztuka
aromat waniliowy 1/2 łyżeczki
mąka 3,5 szklanki
cukier 3 łyżki
sól 1 szczypta
masło 225 gram
mak 300 gram
marcepan 100 gram
cukier puder 3/4 szklanki
migdały 100 gram
skórka z pomarańczy lub limonki 2 łyżki
śmietana 22% 2 łyżki
orzechy włoskie 100 mielone

Przepis i sposób przygotowania na: Rogale na Marcina

Kroki postępowania

1
Do rozgrzanego mleka wrzucamy drozdze, wanilie i roztrzepane jajko. Make, cukier i sol mieszamy razem i dodajemy 2 lyzki masla i ugniatamy jak kruszonke. Wlewamy rozczyn, mieszajac wszystkie skladniki. Nastepnie na stolnicy ugniatamy na gladkie ciasto. Schladzamy w lodowce przez 1 godzine.

Masło obkladamy folia z gory i dolu i walkujemy na plasko. Nastepnie rozwalkowujemy schlodzone ciasto na prostokat, kladziemy na nim rozwalkowane maslo, skladamy jak koperte i walkujemy. Sklejamy brzegi i jeszcze raz walkujemy. Owinac w folie i wlozyc do lodowki, powtarzac czynnosc 3 razy co 1h. Po ostatnim rozwalowaniu ciasta schladzamy na jak najdluzszy czas, minimum 6 godzin.
Krok 1 - Rogale na Marcina foto
2
Mak i orzechy przelewamy wrzatkiem, odciskamy wode i 2 razy przeciskamy przez maszynke do miesa. Marcepan delikatnie kruszymy, dodajemy orzechy, mak , skorke z pomaranczy (kandyzowana), dodac smietane i dobrze wymieszac.
Krok 2 - Rogale na Marcina foto
3
Ciasto wyciagamy na krotko przed robieniem rogalikow. Rozwalkowywujemy na cienki prostokat i wycinamy trojkaty o dowolnym rozmiarze. Nakladamy nadzienie, zostawiajac "margines", zwijamy ciasno podstawe trojkata, robiac naciecie lekkie na srodku - beda sie lepiej zwijac. Wszystkie rogaliki ukladamy na stolnicy i odstawiamy do wyrosniecia na minimum 1 godzine.
Krok 3 - Rogale na Marcina foto
4
Przenosimy delikatnie rogaliki na blache wylozona papierem do pieczenia, rogaliki smarujemy roztrzepanym jajkiem z mlekiem.
Krok 4 - Rogale na Marcina foto
5
Rogaliki pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez około 20 minut. Polewamy lukrem i posypujemy opcjonalnie migdalami pocietymi w kostke. Z rogalikami delikatnie mowiac jest "troche" roboty, ale naprawde warto.
Krok 5 - Rogale na Marcina foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

erym 25.06.2014 21:27
ale naprawde duzo pracy przy nich...
Pani Domu 13.02.2014 08:50
świetne rogale
Ada-Gaba 06.02.2014 10:01
pyszne słodkości
erym 31.01.2014 21:19
chodzilo o drozdze sypkie, ja mam dom rodzinny w Beskidach i tez nikt nie slyszal o bialym maku. a u mnie w Wiedniu, to nawet nie wiem gdzie szukac.
cooleczka 31.01.2014 21:17
ja też bardzo lubię takie rogale; ja niestety zawsze kupowałam
Dorian 17.01.2014 21:44
pyszne rogale
dwa pokoje z kuchnią 16.01.2014 10:01
też wolę z białym, ale u mnie na przykład nie ma, musiałabym zamówić przez internet. A podczas ostatniego pobytu w Polsce, kiedy pytałam sprzedawców o biały mak to niestety nie było, a niektórzy nawet nie wiedzieli, że taki jest ( moje rodzinne miasto jest na śląsku). Mam tylko pytanie- może głupie ale co mi tam- łyżka drożdży świeżych? Jaka to gramatura, mała kostka? Z góry dziękuję za odpowiedź
Barbara13 15.01.2014 21:22
Bardzo lubię takie rogale z makiem :)
SmacznaPyza 15.01.2014 21:12
z ciemnym makiem to już nie to samo co z białym...

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak