Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Bagietki

2.0
(8)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

mąka pszenna 390 g
drożdże suche 5 g
sól 1 łyżeczka
cukier 1 łyżeczka
woda 200 ml

Przepis i sposób przygotowania na: Bagietki

Kroki postępowania

1
Do miski wsypać mąkę, wlać wodę, wymieszać, dodać drożdże, cukier i sól i zagnieść gładkie ciasto. Odstawić do wyrośnięcia na 2 godziny.
Krok 1 - Bagietki foto
2
Wyrośnięte ciasto ponownie wyrobic, uformować trzy bagietki. Rozpłaszczyć ciasto na długi i wąski prostokąt, złożyć na trzy części, połączyć. Ułożyć miejscem zlepienia do dołu. Ponownie odstawic do wyrośnięcia na 30 minut.
Krok 2 - Bagietki foto
3
Po 30 miutach bagietki ponacinać. Piec 30 minut w temperaturze 220 stopni.

*Bagietki mają niewiele wspólnego z takimi ze sklepu (właściwie nie mają nic), kształt też może niezbyt piekny bo to moje pierwsze bagietki,
ale są pyszne ;)
Krok 3 - Bagietki foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

ONY_za_kare 17.01.2014 12:16
super takie domowe
IwonaDD 16.01.2014 14:33
świetne, muszę też je zrobić kiedyś!
Alex_M 16.01.2014 12:55
pewnie, że nie mają nic wspólnego ze sklepowymi! są domowe, pyszne i zdrowe :) a wyglądają super ;)
Barbara13 15.01.2014 21:24
super przepis :)
maciek7 15.01.2014 21:04
świetny przepis, na pewno wypróbuję
Kamil 15.01.2014 20:33
muszą być pyszne z masłem czosnkowym :)
Olga_SK 15.01.2014 19:58
Jutro wreszcie zrobię bagietki :D

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak