Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Zakręcony...

3.0
(18)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

jaja 4
cukier kryształ 3/4 szkl
mąka 3/4 szkl
proszek do piecznia 1 łyżeczka
jaja 3
cukier kryształ 1/2 szkl
mąka 1/4 szkl
kakao 2 łyżki
proszek do pieczenia 1 płaska łyżeczka
ocet 1 łyżeczka
śmietana 30% 1/2 litra
galaretka agrestowa
śmietana 30% 1/2 litra
galaretka truskawkowa
ponadto :
truskawki świeże 30 dag
galaretka agrestowa 1
galaretka truskawkowa 1
dekoracja
mleko 1 litr
cukier 6 łyżek
mąka pszenna 4 łyżki
mąka ziemniaczana 4 łyżki
cukier waniliowy 2 op
żółtko jajek 6
margaryna 2 kostki
perełki jadalne
winogrona zielone 30 dag
Pianka: I
Pianka: II

Przepis i sposób przygotowania na: Zakręcony...

Biszkopt jasny: Oddzielamy białka od żółtek i ubijamy na sztywno. Dodajemy cukier i ubijamy, pod koniec dodajemy żółtka i ubijamy. Dodajemy mąkę zmieszaną z proszkiem do pieczenia. Mieszamy delikatnie i wylewamy na natłuszczoną tortownice o średnicy 24 cm. Pieczemy ok 20 min w 180 st. Przekrawamy na pół.

Biszkopt ciemny: Oddzielamy białka od żółtek i ubijamy na sztywno. Dodajemy cukier i ubijamy, pod koniec dodajemy żółtka wymieszane z octem i ubijamy. Dodajemy mąkę zmieszaną z kakao i proszkiem do pieczenia. Mieszamy delikatnie i wylewamy na natłuszczoną tortownice o średnicy 24cm. Pieczemy ok 20 min w 180 st.

Pianka 1: Galaretkę agrestową rozpuszczamy w pół szklanki wrzącej wody. Studzimy. Tężejącą dodajemy do ubitej śmietany. Wkładamy połowę na jasny biszkopt.

Galaretki agrestową i truskawkową rozpuszczamy każdą w 1,5 szkl wody. Studzimy. Myjemy winogrono, osuszamy papierowym ręcznikiem i układamy na śmietanie. Zalewamy zieloną tężejącą galaretką. Wykładamy resztę pianki. Przykrywamy ciemnym krążkiem biszkoptu.
Pianka 2: Ubijamy następną śmietanę, tak jak poprzednio, tylko z czerwoną galaretką. Wykładamy część na ciemny placek, układamy umyte, osączone truskawki i zalewamy tężejącą galaretką truskawkową. Wkładamy resztę pianki i przykrywamy pozostałym jasnym biszkoptem.

Przygotowujemy masę budyniową: Odlewamy trochę mleka i rozmącamy z mąkami i żółtkami. Resztę zagotowujemy z cukrami. Wlewamy roztrzepaną masę i gotujemy budyń. Studzimy. Ucieramy margaryny dodając po trochu budyń na puszystą masę. Masę przekładamy do szprycki z końcówką gwiazdką i kolistymi ruchami kręcimy róże. Ozdabiamy perełkami.

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

pestka 01.08.2016 08:34
przepięknie wykonany tort
Grazyna0211 08.10.2015 11:15
śliczny tort
Noruas 20.02.2014 19:45
Tak pięknego tortu jeszcze nie widziałam!
slonko888 14.02.2014 10:45
cudowny :)
rjustysia 11.02.2014 13:05
Ktoś tu ma prawdziwy talent do dekorowania tortów ;)
mysza75 23.01.2014 11:43
Piękny torcik, masz talent :-)
Jadwiga/Jaga85 21.01.2014 22:10
Piękny jest!!!
ZEWA 20.01.2014 09:52
ale piękny tort i na pewno smaczny :)
Małgorzata9 15.01.2014 16:09
bardzo apetycznie wygląda
monika141 15.01.2014 13:19
bardzo ładnie wygląda
malaczarna23 15.01.2014 11:18
REWELACYJNE te torty Twoje:) nic tylko pozazdrościć talentu
Łucja 15.01.2014 10:56
śliczny torcik : )
monia2005 15.01.2014 10:45
Ale cuda ,piękne i na pewno smaczne .
natalia.doradca 15.01.2014 10:32
Mistrzowskie dzieło i jakie dodatki pyszności :)
#DELETED#Kulinarne przgody Gatity1665049670
#DELETED#Kulinarne przgody Gatity1665049670 15.01.2014 09:32
Artystyczny !
sara1 15.01.2014 08:40
pysznie i przepięknie wygląda
Megg 15.01.2014 08:33
przepiekny torcik!!!
Magula 15.01.2014 08:19
mniam cudowny torcik
Konczi 15.01.2014 07:31
cudnie wygląda
gusia1000 15.01.2014 01:06
Cudna i dobra słodkość.
Niki22 15.01.2014 00:09
Ja poproszę kawałek :))
Adamorek 14.01.2014 23:40
ekstra wygląda
Christopher 14.01.2014 23:38
Ależ artystek się namnożyło na DS.Co jedna ,to bardziej zakręcona,nakręcona...Brawo!
krystyna330 14.01.2014 23:25
bardzo apetycznie wygląda
Barbara13 14.01.2014 23:22
Piękny i jaki smakowity

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak