Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Koperkowe kotlety mielone z zieloną herbatą

3.0
(12)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

łopatka wieprzowa 600 g
bułka czerstwa 2 sztuki
jajko 1 sztuka
koperek świeży 1,5 pęczku
Pieprz ziołowy mielony Prymat 2 łyżeczki
Zioła prowansalskie suszone Prymat 1 łyżeczka
sól 2 1/4 łyżeczki
cebula 1 sztuka
herbata zielona 350 ml
Grill przyprawa pikantna Prymat 1 łyżeczka

Przepis i sposób przygotowania na: Koperkowe kotlety mielone z zieloną herbatą

Kroki postępowania

1
Czerstwą bułkę moczymy w zaparzonej gorącej zielonej herbacie, do czasu aż zmięknie.
Krok 1 - Koperkowe kotlety mielone z zieloną herbatą foto
2
Mięso kroimy na mniejsze kawałki i mielimy w maszynce.
Krok 2 - Koperkowe kotlety mielone z zieloną herbatą foto
3
Obraną cebulę i namokniętą bułkę również mielimy w maszynce.
Krok 3 - Koperkowe kotlety mielone z zieloną herbatą foto
4
Do całości dodajemy jajko i posiekany drobno koperek. Doprawiamy wszystko solą, pieprzem ziołowym, ziołami prowansalskimi i pikantną przyprawą do grilla.
Krok 4 - Koperkowe kotlety mielone z zieloną herbatą foto
5
Odstawiamy całość do lodówki na 30 minut do przegryzienia się smaków. Po tym czasie formujemy kotleciki i panierujemy je w bułce tartej.
Krok 5 - Koperkowe kotlety mielone z zieloną herbatą foto
6
Smażymy na rozgrzanej patelni z olejem rzepakowym, do zarumienienia z obydwóch stron.
Krok 6 - Koperkowe kotlety mielone z zieloną herbatą foto
7
Kotleciki są doskonałe zarówno na ciepło jak i na zimno. Mogą być przekąską, samodzielnym daniem bądź dodatkiem do dania głównego.
Krok 7 - Koperkowe kotlety mielone z zieloną herbatą foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

pawlito 06.05.2014 11:27
fajny pomysł
Alex_M 16.01.2014 12:22
przy okazji następnych mielonych wypróbuję herbatkę. pominę koperek bo jestem ciekawa czy będzie czuć smaczek ;)
Klausia 15.01.2014 20:08
Dominuje przede wszystkimi smak i aromat koperku z którym niestety zielona herbata nie może się równać :D
Alex_M 15.01.2014 17:58
do kotletów jeszcze zielonej nie dawałam ;) czytając tytuł myślałam, że może wsypałaś listki hihi powiedz mi, czy czuć w jakiś sposób smak herbatki? czy jednak mięso i panierka dominuje? :)
anemon 15.01.2014 08:48
Zaciekawiłaś mnie swoim pomysłem z herbatą, kotlety prezentują się znakomicie.
pawel123 14.01.2014 23:30
bardzo apetycznie wygląda
Renataj 14.01.2014 22:17
Ciekawy pomysł.
Noruas 14.01.2014 22:10
ciekawy dodatek!
IwonaDD 14.01.2014 21:27
brzmi intrygująco, wygląda rewelacyjnie!!!!!
Sroczka 14.01.2014 20:06
Takie kotleciki na pewno by mi smakowały.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak