Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

cebula w cieście

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

olej do smażenia
1 kg dużych cebuli
półtorej szklanki jasnego piwa
20 łyzek mąki
szczypta soli
olej 2 łyżki
jajko 4 szt.

Przepis i sposób przygotowania na: cebula w cieście

Obrać cebule i pokroić w plastry grubości 3 mm, a następnie rozdzielić na pojedyncze plastry.
Zmiksować wszystkie składniki na ciasto. Powinno mieć konsystencję gęstej śmietany. Jeżeli będzie za rzadkie, dodać mąki, jeśli za gęste - piwa. Zanurzać krążki cebuli w cieście i zrumienić na mocno rozgrzanym tłuszczu. Odsączyć na papierowym ręczniku.
Ja podaję cebulkę z ketchupem lub sosem
słodko kwaśnym. Można posypać ją przyprawami

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak