Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Zapaiekanka ze szpinakiem

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

300 g mielonego mięsa wołowego
tłuszcz
150 ml białego wina
sól
1 kg szpinaku
200 g sera owczego
400 g makaronu
1 łyżeczka słodkiej papryki
pieprz
250 ml.smietany
4 łyżeczki orzeszków piniowych
olej 2 łyżki
jajko 3 szt.

Przepis i sposób przygotowania na: Zapaiekanka ze szpinakiem

Makaron ugotować według opisu na opakowaniu.
W między czasie szpinak zmiękczyć na rozgrzanej patelni.
Następnie posiekaną cebulę zeszklić na rozgrzanym oleju, wówczas dodać mięso i całość usmażyć po czym wlać wino.
Dokładnie wymieszać i ugotować, wówczas wrzucić jeszcze szpinak oraz pokruszony ser owczy.
Ponownie wymieszać i doprawić do smaku solą oraz pieprzem i połączyć z odcedzonym makaronem.
Przełożyć do naczynia żaroodpornego wysmarowanego masłem.
Wierzch polać jajkami roztrzepanymi ze śmietaną.
Posypać jeszcze orzeszkami i wstawić do piekarnika rozgrzanego do 170 stopni i piec około 30 minut.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak