Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kapusta z grochem

2.0
(3)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

kapusta kiszona 70 dag
słonina 30 dag
cebula 2 szt
Czosnek suszony Prymat
przyprawa w płynie
sól
pieprz
ziele angielskie kilka ziaren
Liść laurowy suszony Prymat 2 szt
groch pól łuskany

Przepis i sposób przygotowania na: Kapusta z grochem

Groch moczymy w wodzie najlepiej przez noc. Wymoczony groch przebieramy, płuczemy i gotujemy w wodzie do miękkości, groch musi być wręcz rozgotowany.
Kapustę drobno pokroić zalać odrobiną wody, aby się nie przypaliła dorzucając do niej ziele angielskie i liście laurowe.
Gdy groch nam się studzi a kapusta gotuje, możemy przejść do obróbki słoniny, należy ją pokroić w drobną kostkę i na małym ogniu topić na patelni, po pewnym czasie do słoniny dodajemy cebule pokrojone w kostkę i smażymy je na złoty kolor, gdy cebula sie usmaży a skwarki będą także już złociste,całość przelewamy do grochu.
Na koniec dodajemy już tylko kapustę należy ją trochę odsączyć od wody,tak przygotowaną kapustę z grochem wystarczy na koniec juz tylko przyprawić , solą, pieprzem i granulowanym czosnkiem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Karolineczka 19.01.2014 15:05
Na samą myśl, ślinka cieknie :)
Czyki 14.01.2014 15:14
Bardzo lubię taką kapustkę:)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak