Kurczak inaczej

Kurczak inaczej

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
3 - 4

smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

gramów

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • 4 całe uda

  • sól, pieprz, przyprawa uniwersalna, majeranek, papryka słodka, można dodać przyprawy do kurczaka-złocista

  • 3 średnie żąbki czosnku

  • 1/2 kostki margaryny

  • 3 srednie cebule

  • 3szkl. wody

  • rosół wołowy

    1 kostka
  • rosół drobiowy

    1 kostka
  • ryż

    400 g
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Porcje kurczaka oczyścić, doprawić wg uznania podanymi przyprawami.
Pozostawić na 15 minut w lodówce. Międzyczasie włączyć piekarnik na 180*C (góra+dół)
Wstawić 1,5 l wody na ryż. Wrzucić kostkę rosołową. Jak woda zagotuje się- włożyć torebki ryżu. Gotować 5-8 min (ryż ma lekko zwiększyć swoją objętość, max do połowy woreczka). Wyjąć, zostawić na sicie, aby obciekł.
SOS:
Wodę wlać do garnka o pojemności min 2,5l. Zagotować. Dodać kostki rosołowe, margarynę, koncentrat. Międzyczasie pokroić cebulę i czosnek w dość drobną kostkę. Czosnku nie przepuszczać przez \"praskę\"! Dodać do sosu. Wszystko gotować 15 min na wolnym ogniu, od czasu do czasu mieszając. Można doprawić solą i pieprzem do smaku, albo dodać jeszcze 1/2 kostki rosołowej (ale to już wg uznania)
Uda obsmażyć na patelni, aby skórka się podpiekła na złoty kolor.
W brytfance, albo blasze do pieczenia wymieszać ryż z 2/3 cz. sosu.
Ułożyć podsmażone uda. Polać resztą sosu.
Zapiekać 50min, po tym czasie wyjąć z piekarnika. Zdjąć udka. Wymieszać cały ryż (po udami pojawią się białe \"placki\" i stąd konieczność przemieszania). Ponownie położyć udka-można je obrócić- piec dalej przez 25min. Podawać gorące :)

Poznaj podobne przepisy

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat