Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

drożdżowa banica ze szpinakiem

2.0
(4)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

mąka pszenna 2 szkl
drożdże 2 dag
jajko 3 szt
woda letnia 1/2 szkl
cukier 1 łyżeczka
olej 1 łyżka
sól
szpinak mrożony 45 dag
Gałka muszkatołowa mielona Prymat
Pieprz biały mielony Prymat
Czosnek suszony Prymat
słonecznik łuskany

Przepis i sposób przygotowania na: drożdżowa banica ze szpinakiem

Kroki postępowania

1
W letniej wodzie rozpuściłam drożdże razem z cukrem. Odstawiłam na bok dopóki na powierzchni nie zaczęły pojawiać się bąbelki. Do przesianej mąki wlałam pączkujące drożdże, niecałe roztrzepane jajko (odrobinę zostawiłam do posmarowania ciasta)łyżeczkę soli i olej. Kilka minut wyrabiałam ciasto, po czym odstawiłam je do wyrośnięcia. Gdy ciasto wyrastało zajęłam się szpinakiem
Krok 1 - drożdżowa banica ze szpinakiem foto
2
Pozostałe dwa jajka ugotowałam na twardo. Szpinak rozmroziłam i zagotowałam. Odlałam z niego nadmiar wody. Do szpinaku dodałam posiekane jajka i doprawiłam do smaku gałką, pieprzem, czosnkiem oraz solą
Krok 2 - drożdżowa banica ze szpinakiem foto
3
Wyrośnięte ciasto rozwałkowałam dość cienko nadając mu kształt prostokąta. Rozsmarowałam nadzienie. Zawinęłam całość w długa roladę i zakręciłam jak ślimaka. Całość ostrożnie przeniosłam do okrągłej formy wyłożonej papierem. Po wierzchu posmarowałam resztką surowego jajka. Posypałam grubą solą i słonecznikiem
Krok 3 - drożdżowa banica ze szpinakiem foto
4
Banicę piekłam aż ciasto ładnie się zrumieniło. Podawałam z czystym barszczem albo z surówką.
Krok 4 - drożdżowa banica ze szpinakiem foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak