Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ciasto z agrestem

2.0
(9)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Na ciasto:
mąka 2 szkl
cukier pół szkl
żółtko jajek 3
margaryna 200 g
sól szczypta
proszek do pieczenia 1 łyżeczka
Nadzienie:
agrest 500 g
mąka ziemniaczana 50 g
cukier 200 g
woda 1,5 szkl

Przepis i sposób przygotowania na: Ciasto z agrestem

Składniki na ciasto włożyć do miski i szybko zagnieść ciasto kruche.
Przygotować blaszkę o rozm ok 24x18 , położyć na dnie papier do pieczenia, rozłożyć i dobrze wyrównać , po czym nakłuć widelcem i upiec na rumiany kolor. ok 20 min 180 st


Agrest rozdzielić na 2 części. Połowę włożyć do kubka, dodać cukier i wodę i dobrze zmiksować blenderem. Do tej masy dodałam odrobinę barwnika ale nie jest to konieczne. Następnie dodać mąkę ziemniaczaną, przelać do garnka i ciągle mieszając ogrzewać, przed zagotowaniem dodać cały agrest i mieszać aż kisiel zgęstnieje . Szybko wylać na ciasto , wyrównać i wystudzić, Dekorować bitą śmietaną.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

mysza620 01.01.2016 19:54
wygląda zachęcająco, fajny pomysł
bhb8 13.01.2014 22:56
takiego ciasta jeszcze nigdy nie jadłam
Paolcia 13.01.2014 21:54
smacznie wygląda :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak