Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ażurowe serca

3.0
(14)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

Ciasto:
mąka 1 szklanka
mleko 1,5 szklanki
jajko 1 sztuka
cukier 2 łyzki
proszek do pieczenia szczypta
olej do smażenia
DODATKOWO:
czekolada deserowa 1/3 tabliczki
mleko 1 łyżka

Przepis i sposób przygotowania na: Ażurowe serca

Mąkę, mleko, jajko, cukier i proszek do pieczenia miksujemy razem przygotowując ciasto naleśnikowe. Ciasto przelewamy do worka cukierniczego z małą końcówką (lub po prostu do mocnego worka foliowego i na rogu robimy mały otwór).
Rozgrzewamy olej na patelni.
Za pomocą worka wyciskamy na rozgrzany olej naleśnika w kształcie serca. Smażymy go z obu stron do zrumienienia. W ten sam sposób smażymy naleśnikowe serca tworząc pary- jedno serce zapełnione, drugie ażurowe.

Gotowe serca przekładamy dżemem. Wierzch całego serca smarujemy dżemem (grubość wg uznania). Dżem przykrywamy ażurowym naleśnikiem.
Gotowe serca układamy na talerzu. Polewamy rozpuszczona czekoladą. (Czekoladę łamiemy w kostki i rozpuszczamy w garnuszku z dodatkiem mleka cały czas mieszając).

Takie naleśniki usmażone dla bliskiej osoby to „najsłodszy” dowód miłości.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

gusia1000 16.02.2014 00:27
Zachwycają oko.
probofka 14.01.2014 10:58
super pomysł na walentynki
Grazyna0211 13.01.2014 21:17
fajny pomysł

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak