Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Domowe wędzone piersi.

2.0
(7)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

filet z kurczaka 1 sztuka
woda 1 szklanka
Sól peklowa drobnoziarnista Prymat 1 łyżeczka
pieprz
majeranek 1 łyżeczka

Przepis i sposób przygotowania na: Domowe wędzone piersi.

Długo się do tego zabierałam i nie wiedziałam czy to się w domu uda no i wyszło pysznie.Dodatkowo będziemy potrzebowali garnek do gotowania na parze,kawałek folii aluminiowej,skrawki dębiny,łyżeczka czarnej herbaty,kawałki skórki pomarańczy.Marynata czyli ciepła woda +sól+pieprz+majeranek studzimy i wkładamy mięsko na cały dzień, w garnku na dnie układamy folię aluminiową na to skrawki drewna ,herbatę i skórki z pomarańczy stawiamy na to wkładkę do gotowania na parzę i wkładamy mięsko musi być suche bo zamiast się uwędzić to się ugotuję i przykrywamy pokrywką ,otwieramy okno nie dymi się mocno tylko delikatnie ,ale ma specyficzny zapach wędzenia i na nie za dużym ogniu gotujemy ok 25 minut po tym czasie ,wyłączamy i zostawiamy pod przykryciem jeszcze na ok 30 minut

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

adelajda 18.01.2014 19:47
super pomysł zabieram do księgi
dodi 14.01.2014 14:33
ale pięknie wyglada
Janina 13.01.2014 19:41
Super mięsko;)
patryska76 13.01.2014 19:30
Moje smaki! ;-)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak