Przepis i sposób przygotowania na: Szachownica mandarynkowa
BISZKOPT :
Jajka miksujemy z cukrem na puszystą masę.
Mąkę pszenną mieszamy z proszkiem do pieczenia , a następnie przesiewamy do zmiksowanych jajek.
Dokładnie mieszamy.
Blachę natłuszczamy , obsypujemy bułką tartą.
Wlewamy ciasto , lekko wygładzamy i wkładamy do nagrzanego na 180C piekarnika na 30 – 35 minut.
Zostawiamy do ostudzenia.
KREM POMARAŃCZOWY:
Masło rozpuszczamy w garnku.
Dodajemy cukier i śmietanę , mieszamy.
Wsypujemy galaretki pomarańczowe i wszystko razem dokładnie mieszamy do całkowitego połączenia składników.
Studzimy.
Na biszkopcie układamy cząstki mandarynek , zalewamy kremem i wkładamy do lodówki na conajmniej 60 minut.
MASA ŚMIETANOWA :
Śmietanę ubijamy z cukrem wanilinowym i śmietanfixem , a następie delikatnie wyciągamy na zastygnięty krem pomarańczowy.
Dokładnie i delikatnie rozsmarowujemy.
Przykrywamy herbatnikami naprzemiennie , tak by tworzyły szachownicę.
Dekorujemy cząstkami mandarynek przyklejonymi na polewę czekoladową.
Wkładamy do lodówki na ok. 2-3 godziny.
Smacznego!