Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ciasto cytrynowe z nutellą

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

margaryna do kruchego 100 g
mąka do kruchego 170 g
cukier do kruchego 80 g
śmietana kwaśna do kruchego 1 łyżka
żółtko do kruchego 1 szt
mleko do krem cytr 350 ml
mascarpone do kremu cytr 160 g
cukier do kremu cytr 3 łyżki
mascarpone do kremu czekoladow 170 g
śmietana % do kremu czekolado 100 ml
marmolada truskawkowa 100 g
Krem: 1 łyżeczka
Żelatyna wieprzowa Prymat 1 łyżeczka
budyń śmietankowy 2 łyżki
woda 0,4 (do kremu cytrynowego)
krem czekoladowy 60 g
Biszkopt 1 z jajek
cytryna 2 szt

Przepis i sposób przygotowania na: Ciasto cytrynowe z nutellą

SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:

BISZKOPT:

Białka ubijamy na sztywną pianę.

Pod koniec ubijania ( nie przerywając ) dodajemy cukier , a następnie po 1 żółtku.

Mąki przesiewamy z proszkiem do pieczenia i wsypujemy do masy jajecznej.

Delikatnie mieszamy łyżką drewnianą.

Wlewamy na blachę ( 22×26 )

Pieczemy w 180C przez ok. 35-40 minut ( do suchego patyczka ).

Odwracamy do góry nogami i studzimy.

Wystudzony kroimy na 2 blaty – 1/4 całości i 3/4 całości.





KRUCHE CIASTO:

Wszystkie składniki dokładnie mieszamy i zagniatamy ze sobą gładkie ciasto .

Zawijamy w folię i wkładamy do lodówki na ok. 30 minut.

Po tym czasie rozwałkowujemy na podsypanej mąką stolnicy i wylepiamy nim blachę wyłożoną papierem do pieczenia.

Odstawiamy z powrotem do lodówki.

Nagrzewamy piekarnik na 20C i wkładamy ciasto na ok. 20 minut.

Wyciągamy , ostawiamy do ostudzenia.

Podpieczone smarujemy marmoladą truskawkową.





KREM CYTRYNOWY :

Budyń śmietankowy gotujemy na mleku, studzimy,

Z cytryn wyciskamy sok. , mieszamy z budyniem.

Dodajemy mascarpone, , słodzimy wg. uznania i miksujemy na gładką masę.

Jeśli chcemy masę mocniej cytrynową dodajemy otartą z cytryny skórkę.

Żelatynę mieszamy w wodzie , odstawiamy do napęcznienia.

Dodajemy do masy cytrynowej i dokładnie miksujemy.

W razie gdyby z żelatyny zrobiły się grudki podgrzewamy chwilę garnek z masą i ponownie miksujemy,

Studzimy i wkładamy do lodówki.

KREM CZEKOLADOWY:

Śmietanę ubijamy na sztywno.

Serek mascarpone miksujemy z nutellą.

Dodajemy ubitą śmietanę i dokładnie mieszamy.



CAŁOŚC:

Na posmarowane marmoladą kruche ciasto wyciągamy krem cytrynowy i za pomocą szpatułki delikatnie rozprowadzamy.

Wkładamy do zamrażalnika na ok. 10 minut.

Na schłodzony krem nakładamy cienką warstwę kremu czekoladowego.

Przykrywamy cieńszym biszkoptem , delikatnie dociskając.

Smarujemy jeszcze jedną warstwą kremu czekoladowego.

Przykrywamy grubym biszkoptem , dociskamy.

Całości pokrywamy z każdej strony resztą kremu czekoladowego i ostawiamy do lodówki najlepiej na całą noc – do przegryzienia.

Dekorujemy polewą czekoladową.

Smacznego!

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

natalia.doradca 13.01.2014 19:23
Smaczne połączenie składników :)
Aleksandra/Olcia 13.01.2014 18:45
fajny pomysł
Monika10 13.01.2014 18:37
pysznie wygląda a smakuje napewno oblędnie
cukiereczek 13.01.2014 18:11
pyszne ciasto
stokrotka 13.01.2014 17:42
intrygujący przeps
jasiek 13.01.2014 17:38
smakowite połączenie
Marta11 13.01.2014 17:24
pyszne ciasto

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak