Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Leniwe z cebulką

Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

ugotowane ziemniaki 600 g
twaróg 220 g
jajko 2 szt
mąka pszenna 5 łyzek
mąka ziemniaczana 4 łyzki
sól 1 łyzeczka

Przepis i sposób przygotowania na: Leniwe z cebulką

SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:

Ugotowane ziemniaki mielimy razem z twarogiem.

Dodajemy jajka, sól i przesianą mąkę.

Szybko zagniatamy gładkie , zwarte ciasto 9 jeśli się klei możemy dodać jeszcze odrobinę mąki ).

Dzielimy na 4 części ( dla wygody ) i z każdej formujemy wałek.

Kroimy ukośne kawałki.

Każdy delikatnie spłaszczamy widelcem.

Gotujemy we wrzącej wodzie ok. 2-3 minuty od momentu wypłynięcia.

Podajemy gorące z zezłoconą na maśle cebulą.

Smacznego!

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

noninka77 13.01.2014 18:21
już dawno nie jadłam leniwych:)
Agata3 13.01.2014 18:02
ciekawy pomysł na leniwe;)
jasiek 13.01.2014 17:38
fajny pomysł

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak