Bubble and squeak - omlet z jajkiem sadzonym :

Bubble and squeak - omlet z jajkiem sadzonym :

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
1 - 2

smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

gramów

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • ¾ szklanki ugotowanej kapusty białej ( pokrojonej w cienkie paseczki )- dobrze odciśniętej

  • cebula podsmażona

    1 szt.
  • puree ziemniaczane

    3/4 szklanki
  • jajko

    1 szt
  • masło

    1 łyżka
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Wymieszać puree ziemniaczane z kapustą i cebulą . Wymieszać i doprawić solą i pieprzem .Na patelni rozgrzać olej ( tyle by patelnia się natłuściła . Wyłożyć masę ziemniaczano –kapuściana . Smażyć na dość dużym gazie aż spód placka się zarumieni. Zsunąć placek na duży talerz . Przykryć drugim talerzem i odwrócić go tak by spód był na górze . Na patelnie dodać ponownie odrobinę oleju- dobrze rozgrzać. Zsunąć ostrożnie placek i smażyć tak długo by znów spód się zarumienił.
Jeśli ma być robione kilka porcji to można gotowe placki trzymać w nagrzanym piekarniku , lub usmażyć je wcześniej i tylko podgrzać w piekarniku .
Uwaga :
Robiłam pierwszy raz i wyszedł mi bardzo delikatny – prawie się rozpadł – trzeba wyćwiczyć stopień przypieczenia spodu.
Osobno usmażyć na maśle jajko sadzone .
Zsunąć ostrożnie placek ( omlet ) na talerz , ułożyć na nim jajko sadzone .

Jak dla mnie ta porcja wystarczyła na dwie osoby .Usmażyłam 2 jajka i podzieliłam placek na pół.

Poznaj podobne przepisy

Aktualności

Komentarze (1)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

IlonaAlbertos

28.06.2011 21:53
Uwielbiam tego typu dania. Będę musiała skorzystać z przepisu :)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat