Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Królik w sosie grzybowym

3.0
(16)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

cebule 1
solidna garść dowolnych
suszonych grzybów
gałazki świeżego rozmarynu 2
sól do smaku
pieprz do smaku
Liść laurowy suszony Prymat 2
ziarna ziela angielskiego 3
masła 3 łyżki
śmietany 18% 150 ml
królik 2 kg po sprawieniu

Przepis i sposób przygotowania na: Królik w sosie grzybowym

Królika umyć, osuszyć i pokroić na kawałki. W szerokim rondlu roztopić masło, włożyć królika i podsmażyć rumieniąc go. Grzyby zalać gorącą wodą i namoczyć. Gdy królik się zrumieni dodać pokrojoną w kostkę cebulę i podsmażyć. Potem podlać bulionem lub gorącą wodą i dusić prawie do miękkości. Dodać odsączone grzyby, przyprawy i dalej wszystko dusić do miękkości królika. W razie potrzeby doprawić. Śmietankę zahartować odrobiną płynu z duszenia królika i wlać do garnka z zawartością. Zagotować i jeszcze chwilkę gotować. Podawać np. z ziemniakami i surówką z czerwonej kapusty lub inną.

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Izabela77 12.01.2014 14:15
ale bym zjadła takiego królika;)
kasienka23 12.01.2014 13:06
pyszne danie!
norweska20 12.01.2014 11:53
smakowite połączenie
Sylwia26 12.01.2014 11:53
ślinka leci:)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak