Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Czekoladowe ciasto BRUNET

3.0
(14)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

jaja 3 szt
margaryna 3/4 szt
cukier 1 szkl
napój typu cola 1/2 szkl
mleko 1/3 szkl
mąka 3 szkl
Soda oczyszczona Prymat 1 i 1/2 łyżeczki
kakao 2 łyżki
amaretto 75 ml
masa
śmietana 30% 800 ml
ajerkoniak 3 łyżki
Polewa:
margaryna 1/3 kostki
kaka 1 łyżka
cukier 2 łyżki
śmietanka kremowa 3 łyżki
migdały 1 do dekoracji
powidła 4 borówkowe

Przepis i sposób przygotowania na: Czekoladowe ciasto BRUNET

Jaja ubijamy na puszystą masę z cukrem pudrem .

Margarynę topimy i studzimy ,delikatnie wlewamy do utartej masy jajecznej ,ciągle miksując.

Następnie dodajemy powidła , colę , mleko ,amaretto,delikatnie miksując.

Mąkę mieszamy z sodą i kakao ,dodajemy do masy ,ciasto ma być gęste ale lejące ,dużo zależy od mąki , jeśli wyszło za gęste i ciężko łyżką nabrać to dolać troszkę mleka .

Wlewamy do foremki 27cm i pieczemy ok 50min w tem 180 st

Po upieczeniu konieczne jest aby takie ciasto dobrze wystygło .

Jeśli góra nam za bardzo wyrosła i spękało , odkrajamy ją tworząc ładny płaski wierzch .



Śmietanę ja używam tylko 36% tylko taką gęstą w kubeczku ubijamy an sztywno ,bez cukru bo dodamy na koniec do ubitej ajer koniak ,to nam lekko osłodzi .Bez żadnej zelatyny czy śmietan fixsów ,ta śmietana się nam nie rozpłynie .


Przekładamy nią nasze przekrojone ciacho .

Polewę robimy wkładając do garnka margarynę ,cukier i kakao ,gdy się zagotuje wlewamy śmietankę tym razem płyną 18% i czekamy aż się ładnie połączy ,cały czas mieszając .

Polewamy nasze ciasto i dekorujemy migdałami :)

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Monika37 12.01.2014 19:19
palce lizać
Czarnula87 12.01.2014 12:43
smaczne ciacho
Niki22 12.01.2014 12:25
podzielisz się? ja chętnie kawałek wezmę ;)
patryska76 12.01.2014 11:50
Ciacho palce lizać! ;-)
Agata3 12.01.2014 11:08
Swietne ciasto do niedzielne kawy;)
Paolcia 12.01.2014 10:58
aż ślinka cieknie ;)
2milutka 12.01.2014 10:03
super wygląda;)))
bietka 12.01.2014 09:53
pyszne ciasto :)
Konczi 12.01.2014 09:51
fajnie wygląda, skusze się na nie jak będę piekła torciki ;)
Anna133 12.01.2014 09:50
polecam ,ciasto jest bardzo wilgotne i aromatyczne
Gracer 12.01.2014 09:47
musiało być pycha
Anna133 12.01.2014 09:39
wyszło lekkie i smaczne ciasto ,ostatnio się przerzuciłam na takie spody , nie biszkoptowe , bo z małej ilości jajek mamy dosc duże ciasto do przekrojenia ;D
Ola1984 12.01.2014 09:33
Wygląda przepysznie :)
Renata9 12.01.2014 09:28
smakowite to ciacho
Aga-25 12.01.2014 09:27
dobry torcik
as28 12.01.2014 09:22
mniam mniam
fotoviderek 12.01.2014 09:20
Wspaniałe ciasto :)
Agnieszka-87-25 12.01.2014 09:17
wyśmienity wypiek!
LoLa 12.01.2014 09:12
super pyszne ciacho
Kasia35 12.01.2014 09:06
pyszności :)
Krzysztof15 12.01.2014 09:02
pyszne ciasto

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak