Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Sos fistaszkowy

Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Szklanka łuskanych orzechów zmielonych
cebula
Szczypta mielonej papryki chilli
2 łyżki masła
łyżka soku z cytryny
łyzeczka cukru, sól

Przepis i sposób przygotowania na: Sos fistaszkowy

Orzeszki dwukrotnie zmielić.
Cebulę obrać, posiekać.
Rozgrzać w rondelku masło, zeszklić na nim cebulę.
Dodać chili, zmniejszyć ogień, chwilę smażyć, stale mieszkając.
Dodać dwie szklanki wody i zmielone orzeszki.
Doprowadzić do wrzenia.
Mieszkać, aż sos będzie miał jednolitą konsystencję.
Doprowadzić cukrem i solą, dodać sok z cytryny.
Podawać ostudzony.

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak