Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Piersi kapłona w sosie jałowcołowym

2.0
(7)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

piersi z kapłona 4 sztuki
sól do smaku
olej rzepakowy do smażenia
Majeranek suszony Prymat do smaku
mąka pszenna 2 łyżki
jałowiec 1 garść
bulion 100 ml
białe wino 100 ml
natka pietruszki 2 szczypty
sól do smaku

Przepis i sposób przygotowania na: Piersi kapłona w sosie jałowcołowym

Kroki postępowania

1
Piersi posypujemy solą oraz majerankiem.
Krok 1 - Piersi kapłona w sosie jałowcołowym foto
2
Skrapiamy olejem rzepakowym. Odstawiamy na noc do lodówki.
Krok 2 - Piersi kapłona w sosie jałowcołowym foto
3
Następnego dnia smażymy je na złoty kolor na rozgrzanym oleju rzepakowym. Usmażone przekładamy na talerz.
Krok 3 - Piersi kapłona w sosie jałowcołowym foto
4
Na pozostałym ze smażenia tłuszcz wrzucamy mąkę. Zasmażamy po czym dodajemy jałowiec.
Krok 4 - Piersi kapłona w sosie jałowcołowym foto
5
Mieszamy, a gdy ziarna zaczną się przysmażać wlewamy bulion, a następnie wino. Ciągle mieszamy, aby mąka dokładnie rozprowadziła się w płynie. Doprawiamy natką pietruszki i ewentualnie solą. Redukujemy sos.
Krok 5 - Piersi kapłona w sosie jałowcołowym foto
6
Usmażone wcześniej piersi polewamy przygotowanym sosem. Smacznego
Krok 6 - Piersi kapłona w sosie jałowcołowym foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

mamusia1 02.10.2015 12:10
wykwintne staropolskie danie
wiola28a 10.03.2014 23:06
muszę spróbować wygląda apetycznie
margaret 07.02.2014 07:17
musi być smaczne
Renataj 15.01.2014 22:19
Interesujacy sos - warto wypróbować.
pawlito 13.01.2014 07:23
bardzo apetycznie wygląda
Marlenka.S 11.01.2014 16:15
bardzo fajny sos, do wypróbowania
aginaa 11.01.2014 15:17
fajne danie
2milutka 11.01.2014 13:34
super propozycja!
patryska76 11.01.2014 12:44
Ciekawy przepis ;-)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak