Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Makowiec na Biszkopcie

2.0
(7)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

biskzopt:
jaja 6 szt
cukier kryształ 0,75 szkl
mąka ziemniaczana 0,75 szkl
mąka pszenna 0,75 szkl
proszek do pieczenia 2,5 łyżeczki
ocet 2 łyżeczki
olej 2,5 łyżki
masa makowa
mak 2,5 szkl
margaryna 1 kostka
cukier kryształ 1,5 szkl
jaja 4 szt
aromat migdałowy
Polewa:
Żelatyna wieprzowa Prymat 0,5 łyżeczki
kakao 3 łyżki
śmietana 4 łyżki
cukier 3 łyżki

Przepis i sposób przygotowania na: Makowiec na Biszkopcie

Przygotuj biszkopt :
jaja sparz, oddziel białka od żółtek. Białka ubij z cukrem na sztywną pianę. Następnie dodawaj pojedynczo żółtka i ubijaj przez około 10 - 15 minut.
Mąkę przesiej i wymieszaj razem z proszkiem do pieczenia.
DO masy jajecznej wlej olej. Przełącz obroty miksera na pierwszy bieg i dodaj mąkę. Gdy masa dokładnie się wymiesza dodaj ocet.
Ciasto wymieszaj i wylej na małą, kwadratową blaszkę. Piecz na złoty kolor przez około 40 - 50 minut w temp 150 stopni.

Gdy ciasto się upiecze odstaw je do wystygnięcia, a następnie przekrój na pół.

Przygotuj masę makową :
mak sparz i przekręć przez maszynkę dwa razy : raz sam mak, a drugi raz z cukrem.
W garnku roztop margarynę i aromat migdałowy.
Wrzuć mak i ciągle mieszając doprowadź do wrzenia.
Następnie wlej roztrzepane jaja i ponownie zagotuj.

Gorącą masę wyłóż na jedną część biszkoptu, przykryj drugim plackiem i obciąż (np. torebkami cukru).

Przygotuj polewę :
w małym rondelku umieść cukier, śmietanę, kakao i żelatynę rozpuszczoną w dwóch łyżkach wody. Podgrzewaj cały czas aż do otrzymania jednolitej masy.
Polewę rozprowadź równomiernie na makowcu. Wierzch posyp pokruszonymi/posiekanymi orzechami.

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Rafał10 16.01.2014 10:26
świetnie się prezentuje! Nic tylko podwijac rękawy i brać się za robienie ciacha :)
agnieszka214 11.01.2014 14:28
bardzo ciekawe bardzo lubei mak musze wypróbowac
Czyki 11.01.2014 13:35
To jest idealna pora na makowca:)ale narobiłaś ochoty:):)
Agata3 11.01.2014 13:20
Bardzo smaczny makowiec:)
Romanowka 11.01.2014 13:12
Wygląda bardzo apetycznie!
Megg 11.01.2014 13:07
pyszne ciasto
Ankha 11.01.2014 11:57
Ciekawa propozycja

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak