Przepis i sposób przygotowania na: Makowiec na Biszkopcie
jaja sparz, oddziel białka od żółtek. Białka ubij z cukrem na sztywną pianę. Następnie dodawaj pojedynczo żółtka i ubijaj przez około 10 - 15 minut.
Mąkę przesiej i wymieszaj razem z proszkiem do pieczenia.
DO masy jajecznej wlej olej. Przełącz obroty miksera na pierwszy bieg i dodaj mąkę. Gdy masa dokładnie się wymiesza dodaj ocet.
Ciasto wymieszaj i wylej na małą, kwadratową blaszkę. Piecz na złoty kolor przez około 40 - 50 minut w temp 150 stopni.
Gdy ciasto się upiecze odstaw je do wystygnięcia, a następnie przekrój na pół.
Przygotuj masę makową :
mak sparz i przekręć przez maszynkę dwa razy : raz sam mak, a drugi raz z cukrem.
W garnku roztop margarynę i aromat migdałowy.
Wrzuć mak i ciągle mieszając doprowadź do wrzenia.
Następnie wlej roztrzepane jaja i ponownie zagotuj.
Gorącą masę wyłóż na jedną część biszkoptu, przykryj drugim plackiem i obciąż (np. torebkami cukru).
Przygotuj polewę :
w małym rondelku umieść cukier, śmietanę, kakao i żelatynę rozpuszczoną w dwóch łyżkach wody. Podgrzewaj cały czas aż do otrzymania jednolitej masy.
Polewę rozprowadź równomiernie na makowcu. Wierzch posyp pokruszonymi/posiekanymi orzechami.