Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pikantny chlebek z wędliną i serem

3.0
(17)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąki pszennej typ 450 400 g
cukru trzcinowego 2 łyżki
świeżych drożdży 20 kostki
soli (czubata) 1 łyżeczka
pieprz kolorowy
( ilość według uznania )
chili w płatkach
( ilość według uznania )
margaryny 70 g
mleko letnie 3/4 szk
kilkanaście plasterków
kiełbasy szynkowej
kilka grubszych
jajko 1 małe

Przepis i sposób przygotowania na: Pikantny chlebek z wędliną i serem

Kroki postępowania

1
Margarynę stopić i lekko przestudzić. Drożdże rozetrzeć z cukrem na płynna masę. Wlać letnie mleko, dodać mąkę i sól i lekko wyrobić ciasto. Następnie wlać jeszcze letnią margarynę i ponownie ciasto wyrobić. Oprószyć je lekko mąką i zostawić do wyrośnięcia. Gdy podrośnie znowu je wyrobić i przełożyć do dowolnej okrągłej blaszki wysmarowanej olejem i wysypanej mąką. W ciasto powtykać zwinięte w rożki plasterki wędliny i w środek powkładać ser pokrojony w słupki.
Krok 1 - Pikantny chlebek z wędliną i serem foto
2
Wszystko posmarować rozmąconym jajkiem i posypać pieprzem i chili. Zostawić na około 30 minut do wyrośnięcia. Chlebek piec w piekarniku nagrzanym do 190 stopni przez 40 minut.
Krok 2 - Pikantny chlebek z wędliną i serem foto
3
Potem przestudzić go na kratce ale nie ma konieczności wyjmowania z blaszki.
Krok 3 - Pikantny chlebek z wędliną i serem foto
4
Smacznego.
Krok 4 - Pikantny chlebek z wędliną i serem foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Ada-Gaba 06.08.2014 13:07
świetny przepis
migotka28 10.01.2014 23:16
fajny chlebuś podoba mi się pomysł z tą wkładką
Jadwiga/Jaga85 10.01.2014 18:37
super jest!!
Anna133 10.01.2014 18:33
a to ciekawe wymysliłaś na pewno wypróbuję
kriko 10.01.2014 18:24
jeszcze nie jadłem, super

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak