Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pierogi z opieńkami i kaszą jaglaną

3.0
(13)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

Farsz:
blanszowanych opieniek 500 g
mrożonych
kaszy jaglanej 1/2 szk
sól do smaku
ognista mieszanka do smaku
Ciasto:
mąki pszennej typ 500 600 g
+ do podsypywania
ok. 300 ml gorącej wody
soli 1 łyżeczka
jajko 1
imbir świeży 5 cm
olej kilka łyżek
olej 3 łyżki
Pieprz czarny mielony Prymat

Przepis i sposób przygotowania na: Pierogi z opieńkami i kaszą jaglaną

Kroki postępowania

1
Farsz: Jaglaną kaszę wsypać do gotującej się lekko osolonej wody i ugotować a potem odcedzić odcedzić. Rozmrożone opieńki, posiekać i wrzucić na rozgrzany olej na patelni i podsmażyć. Cebulę obrać, umyć i pokroić w kostkę, imbir zetrzeć na tarce o drobnych oczkach i wrzucić do grzybów i chwilę smażyć. Potem do podsmażonych składników dodać kaszę, doprawić farsz do smaku i wymieszać. Farsz wystudzić.
Krok 1 - Pierogi z opieńkami i kaszą jaglaną foto
2
Ciasto : Mąkę wsypać do miski, dodać sól i wodę i lekko wymieszać. Potem dodać jajko rozbełtane z olejem i wymieszać i przelożyć ciasto na blat lub stolnicę i zagnieść gładkie ciasto. Pierogi : Ciasto dzielić na porcje wałkować na cienkie placki, foremką lub szklanką wycinać kółka a na ich środek nakładać porcje farszu.
Krok 2 - Pierogi z opieńkami i kaszą jaglaną foto
3
Zlepiać pierogi a następnie układać na ściereczce i przykrywać drugą aby pierogi nie wyschły i nie popękały.
Krok 3 - Pierogi z opieńkami i kaszą jaglaną foto
4
Zlepione pierogi wrzucać na osolony wrzątek ( można dodać troszkę oleju ) i gotować pierogi kilka minut od wypłynięcia. Czas gotowania pierogów zależy od grubości ciasta. Ugotowane pierogi wykładać łyżką cedzakową np. na blaszkę lub inne płaskie naczynie co zapobiegnie sklejaniu się pierogów i podawać nakładając na talerze z przesmażoną cebulką i np. surówką.
Krok 4 - Pierogi z opieńkami i kaszą jaglaną foto
5
Smacznego
Krok 5 - Pierogi z opieńkami i kaszą jaglaną foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Czyki 10.01.2014 18:02
To musi być smaczne:)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak