Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Brioszki ( plus masełko i domowa marmolada ze śliwek i cynamonu)

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

mąka 500 g
masło 200 g
mleko 5 łyżek
drożdże 40 g
cukier 1 łyżka
sól 1/2 łyżeczki
jajko 4 szt

Przepis i sposób przygotowania na: Brioszki ( plus masełko i domowa marmolada ze śliwek i cynamonu)

Kroki postępowania

1
Drożdże rozetrzeć w misce z cukrem aż będą płynne
Krok 1 - Brioszki ( plus masełko i domowa marmolada ze śliwek i cynamonu) foto
2
Podgrzać mleko, dodać do drożdży razem z mąką, solą, jajkami, masło podzielone na mniejsze kawałki
Krok 2 - Brioszki ( plus masełko i domowa marmolada ze śliwek i cynamonu) foto
3
Całość wymieszać mikserem na gładkie ciasto.
Miskę przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na około 45 minut
Krok 3 - Brioszki ( plus masełko i domowa marmolada ze śliwek i cynamonu) foto
4
Po tym czasie ciasto ponownie krótko zarobić, następnie podzielić na równe cząstki.
Z każdej oderwać malutką część.
Krok 4 - Brioszki ( plus masełko i domowa marmolada ze śliwek i cynamonu) foto
5
Ciasto uformować w kulkę, umieścić w foremkach, posmarować z wierzchu lekko żółtkiem rozmącanym z dwiema łyżkami mleka.
Na górę uformować malutką kuleczkę, docisnąć ją do ciasta
Krok 5 - Brioszki ( plus masełko i domowa marmolada ze śliwek i cynamonu) foto
6
Odstawiamy na chwile do wyrośnięcia.
Bułeczki pieczemy w temp 170 st na złoty kolor.
Pysznie smakują z świeżym masłem i marmoladą

SMACZNEGO!!!
Krok 6 - Brioszki ( plus masełko i domowa marmolada ze śliwek i cynamonu) foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak