Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

orzeszki

3.0
(11)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

mąka 2,5 szklanki
masło 150 gram
jajko 2 sztuki
proszek do pieczenia 1 łyżeczka
ocet 1 łyżeczka
wiórki kokosowe 1/2 szklanki
czekolada mleczna 100 gr
masa do orzeszków:
budyń śmietankowy 1 opak.
masło 100 gram

Przepis i sposób przygotowania na: orzeszki

Z proszku budyniowego sporządzamy budyń( w/g przepisu podanego na opakowaniu) ,dodając do ciepłej masy 100 gram masła.odstawiamy do ostudzenia(lodówka) , w tym czasie masa zgęstnieje.

białka ubijam na sztywno.

Do robota dodaję mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia oraz masło(temp. pokojowa),mieszam w międzyczasie dodaję żółtka oraz ocet, na koniec delikatnie dodaję pianę z białek.ciasto odstawiam na 1 godz. do lodówki.
nagrzewam formę do orzeszków ,w każdą dziurkę wrzucam kawałeczki ciasta i zamykam formę na początku przytrzymując rączki i tak postępuję z całym ciastem.

Zimne orzeszki nadziewam masą budyniową .

Czekoladę rozpuszczam w kąpieli wodnej .

Każdy orzeszek maczam w ciepłej czekoladzie a następnie obtaczam w wiórkach kokosowych.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Jadwiga/Jaga85 10.01.2014 16:15
Piękne są!!
Edith85 10.01.2014 15:49
Uwielbiam te ciasteczka, już od jakiegoś czasu noszę się z zamiarem zakupu formy do orzeszków.
Piotr-21 10.01.2014 15:04
bardzo dobre

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak